tisdag 30 juli 2013

H&M tuffar på uppåt

H&M har den senaste tiden gått riktigt bra uppåt och nyligen tillkännagav man att man ska öppna butik även i Sydafrika. Kursen idag slutade på 243,80. För inte länge sedan kunde man köpa H&M för under 220 kronor per aktie.

I Sverige pratar man om att värmen skrämmer iväg kunder. Jag är dock inte så orolig kring detta då Sverige är en liten marknad i sammanhanget, om än inte oviktig. Dessutom kommer folk behöva kläder och kommer troligen passa på att ta en shoppingtur när regnet väl kommer, som idag här uppe i Gävletrakten.

Jag tror fortsatt starkt på H&M. Man har satsat mycket på att öppna ca 200-300 butiker netto årligen. Det kostar att expandera men tänk vad alla dessa butiker kan bidra med om man lyckas få dem att gå med vinst. Vi bör få se ökade vinster från H&M om man lyckas med sin modell även framöver. Det kanske inte kommer på stört men jag tror definitivt att det kommer. Därför är H&M ett av de bolag jag gärna behåller över tid. Kan också tänka mig att öka i bolaget om det kommer en nedgång i kursen.

söndag 28 juli 2013

Bloggen fyller 3 år!

Clipart
För tre år sedan startade jag min resa mot att bli miljonär genom att starta den här bloggen. Väl medveten om att det kommer ta lång tid satte jag igång att spara på ett mer systematiskt sätt än jag gjort tidigare.

Tiden går fort och mycket händer på tre år. Aktieaffärer som gått bra i form av Betsson och andra som slutat i mer eller mindre katastrof, t.ex. Nokia, har passerat förbi. Vissa bolag hänger med ännu så som H&M och Ratos. Jag grämer mig lite över att jag önskar vara långsiktig men ändå har många av de ursprungliga bolagen sålts av. Dock ofta på välgrundade orsaker då förutsättningar eller framtidstro för bolagen förändrats.

Rent inkomstmässigt har det också skett en del som gör att jag inte kunnat spara lika mycket som i början av resan. Jag började studera för ett år sedan och fick gå ner i lön. Precis före det köpte jag en kolonistuga som jag lånade till vilket skapar en utgift varje månad. Jag ångrar varken studier eller köp av kolonistugan, men det påverkar mitt sparande. Kolonistugan kan jag dock se som en typ av sparande då värdet förhoppningsvis bibehålls samtidigt som jag amorterar. Studierna ger en lite högre lön när jag är klar, även om lönerna som sjuksköterska inte ger några drömsummor.

Tiden framöver ska ägnas åt att optimera mitt sparande lite mer. Försöka att jaga utgifter för att kunna spara mer varje månad under det år som är kvar av studierna. Ett bosparande är också tänkt att startas.

Inspirationen finns kvar och målet står fast. Ser fram mot fler intressanta bloggår.

lördag 27 juli 2013

SvD tar upp inlåningsräntor

I en artikel idag tar SvD upp frågan kring storbankernas dåliga inlåningsräntor. Alla de stora bankerna erbjuder dåliga villkor för inlåning men samtidigt så väljer de flesta svenskar att vara kvar hos dessa banker. Trogna kunder som bankerna tjänar mycket pengar på. Jag tror anledningarna är flera. Dels sitter det kvar en känsla av att det är krångligt att byta bank och dels tror jag att man känner sig tryggare hos en av storbankerna jämfört med en mindre aktör, insättningsgaranti eller inte.

Vi bankkunder kanske borde lägga vårt kontosparande hos andra aktörer för att på så vis pressa bankerna? Tyvärr är jag själv kund i Nordea men övervägt att byta bank vid ett flertal tillfällen. Dock dragit mig för att det känns krångligt trots löften om att det bara tar tre dagar. Jag har inte så mycket ståendes på konton dock så det är inget större problem i dagsläget, även om det hade varit bra med lite ränta på lönekontot.

Nåväl, vi får se om svenskarna byter vanor framöver och överger storbankerna. Jag tror dock vi är trygghetsnarkomaner och litar på jättarna som dock lurar oss genom snål inlåningsränta men fina marginaler på t.ex. bolån.

fredag 26 juli 2013

Bästa sätt att bospara?

Jag har gått och funderat ett tag på att ta tag ordentligt i frågan kring bosparande. Idag bor jag i hyresrätt men siktar så småningom på att köpa en bostadsrätt. Troligen kommer jag behöva låna till detta men kontantinsatsen vill man ju gärna kunna lägga själv.

Grejen är att jag helst inte vill använda mitt aktiekapital till bostadsköp. Därför borde jag starta ett separat boendesparande i någon form. Frågan är vad som är bästa bosparandet? Överväger att månadsspara i fond.

Någon som har några bra tips?

måndag 15 juli 2013

Slå tillbaka mot banken!

Banken SEB levererar ett kanonresultat rapporteras det idag i medier. 4,8 miljarder kronor i rörelseresultat för det andra kvartalet slutade kalaset på. Inte illa.

På Sveriges Radios eko hörde jag en reporter ställa frågan till VD Annika Falkengren hur resultatet kunde påverka bankens kunder. Kan de räkna med lägre kortavgifter eller bättre räntor nu? Svaret blev så klart undvikande från Falkengrens sida som istället valde att prata om "bättre service och nya tjänster" som det som kunderna borde vara nöjda över och ansåg att avgifterna var konkurrenskraftiga. Det är samma sak som "Nej, avgifterna ändras inte".

Jag har ett förslag för alla bankkunder som känner att man betalar en massa pengar i avgifter som bara gör att bankens vinster ökar och ökar.

Köp aktier i din bank!  

Har du valt en bank du är nöjd med (vilket är svårt då alla är så lika) så varför inte köpa aktier i banken och ta del av vinsterna som skapas? Direktavkastningen på bankens aktier i form av utdelning slår räntekontot med hästlängder och dessutom är kurserna relativt stabila över tid även om det som med de flesta aktier dippar då och då. Se det som att du då slipper kortavgift och får lite lägre ränta. Säljer du dina aktier i rätt tid i framtiden kan du också ha turen att aktierna gått upp.

I Sverige kan alla bli aktieägare. Ta chansen och ta del av de vinster som bankerna skapar istället för att stå och surt se på när andra tar dina pengar.

Tro mig, jag förstår alla de som säger "Ja, hade man pengar över så". Dock vet ni som följer bloggen att jag tror stenhårt på att i stort sett alla kan spara en del av sin inkomst med hjälp av prioriteringar och låga utgifter. Det kan ta lite tid att komma in i det tänket bara.

onsdag 10 juli 2013

Välgörenhet

I dagarna har det kablats ut stort att Warren Buffett skänker 18 miljarder kronor till fem olika välgörenhetsorganisationer varav Bill Gates välgörenhetsorganisation får den största summan.

Det finns i Sverige ett otal organisationer, mer eller mindre seriösa, som önskar att vi som har lite pengar över ska öppna plånboken och skänka en slant till välgörande ändamål. Det är BRIS, Röda korset, UNICEF, Rädda barnen, Amnesty International, Postkodlotteriet, Cancerfonden, Hjärt- och lungfonden, Hjärnfonden, WWF för att bara nämna ett fåtal av alla som finns.

Frågan är varför vi skänker till välgörenhet? Jag tror det finns ett flertal olika orsaker, bland annat:

  1. Goodwill
    Stora företag och privatpersoner med stora förmögenheter kan bygga upp en positiv anda kring sig själv och sina varumärken genom att skänka pengar till välgörenhet. Girighetsstämpeln bleknar en smula och man anses bli mer "mänsklig" om man avstår en del av sitt kapital som får gå till mer behövande. Tanken är alltså mest på att skapa en positiv bild av en själv än känslan att verkligen hjälpa.
  2. Verkligt engagemang
    Det kan också finnas en verklig önskan att hjälpa genom att skänka pengar. En känsla av att dela med sig av sina tillgångar. Troligen det bästa skälet att ge om jag får ha en åsikt i frågan.
  3. Döva dåligt samvete.
    Många skänker nog också pengar för att döva ett lite dåligt samvete. Man kanske inte alltid har investerat i de mest etiska av företag. Skänker man lite pengar till tredje världen kanske det känns en smula bättre att äga det där klädföretaget som betalar ut svältlöner?
För egen del går en väldigt liten del av min inkomst till välgörenhet. Jag skänker 100 kr per månad till UNICEF i form av att vara världsförälder. Anledningen är att jag tror och litar på den organisationen och hoppas att pengarna, eller merparten av dem, når fram dit de ska. Jag är även med i postkodlotteriet men det handlar mer om mig själv och chansen att vinna än att pengar går till välgörenhet. Det ser jag mer som en bonus i sammanhanget. 

Varför skänker jag pengar? Helt ärligt är det nog en blandning av engagemang och att döva ett dåligt samvete. Jag vet att jag skulle kunna göra mer men att göra något känns bättre än att inte göra något. En tanke jag gått och funderat på är att sätta ett mål att ge en viss procentsats av årets utdelningar till välgörenhet. Ökar utdelningarna årsvis ökar också summan i kronor man skänker. Jag ska dock överväga detta lite mer noga framöver men gillar idéen i grund och botten. 

Skänker du till välgörenhet?



måndag 8 juli 2013

Påtaglig risk i gruvaktier

Idag kom beskedet att Nordic Mines ligger väldigt illa till ekonomiskt. Man ansöker om rekonstruktion och har förhoppningen att sälja sin gruva i Finland som gått back sedan starten.

Råvarubranschen är en lockande bransch där alla som är aktörer påpekar vilka "fantastiska" möjligheter det finns med stigande råvarupriser och oändlig efterfrågan. Det de glömmer att säga är att priset faktiskt fluktuerar över tid och att det innebär mycket stora kostnader att dels starta och sedan driva en gruva. Kostnaderna tycks spela en central roll när nu många av de "nya" bolagen kämpar för sin överlevnad.

Jag väljer att avvakta med att gå in i gruvbolag och nöjer mig med min del i LKAB via det statliga ägandet.

torsdag 4 juli 2013

Tursommar?

För någon vecka sedan vann jag en cykel på Postkodlotteriet. Nu har det hänt igen! Att jag vunnit alltså. Dessutom är det på samma lotteri vilket är rätt otroligt men väldigt trevligt. Denna gång var vinsten lite bättre, 10 000 kronor i kontanter som så småningom ska komma in på kontot.

Jag kommer spara en del av dessa och en del kommer att användas till lite möbler jag vill ha ute vid kolonistugan.

Det känns som att jag nu haft min "tur" för i sommar. Men välkommet tillskott!


onsdag 3 juli 2013

Tack alla 100 000 besökare

Glädjande ser jag idag att besöksmätaren på bloggen idag passerade 100 000 besök. Jag har inget mål att skapa många besök på bloggen egentligen utan använder den mer för att byta erfarenheter och få inspiration från andra. Dock är det roligt att så många hittat hit ändå.

Tack för att du besöker bloggen.

tisdag 2 juli 2013

Semester!

Antalet inlägg den senaste tiden har gått ner på grund av att jag har semester och har haft en hel del annat för mig än att följa börsen. Okej, jag har kollat lite då och då måste erkännas. Det är väl en sådär sommar om man säger så. Ingen vidare utveckling av innehaven.

Det är ganska torrt på ekonominyheter att kommentera för tillfället också. Jag återkommer när jag finner något av intresse! Förhoppningsvis snart.