lördag 31 oktober 2015

Tillgångar/skulder oktober 2015


Äntligen dags för månadssammanställning igen. Jag tycker verkligen det är roligt att sätta mig ner, logga in på diverse banker och sedan göra en sammanställning över månaden som gått. Visst, jag följer ju utvecklingen överlag men det blir mer konkret när man får se det hela på totalen.

Oktober månad har varit en stark finansiell månad. Delvis förklarat av en stark börs som gjort att värdet på ISK stigit. Detta ihop med bra sparande och amorteringar enligt plan leder till en ökning på över 12 000 kronor denna månad. Inte helt fel. Förra månaden var ju sämre med en ökning om knappa 3000 kronor. Men men, huvudsaken är att det är överskott varje månad, det är det som gör att jag någon gång längre fram kommer nå mina mål. Just nu funderar jag på om det går att öka mitt sparande något. Jag ska fundera vidare på saken. 

Klicka för större bild

söndag 11 oktober 2015

Jagat några utgifter

Ibland är det sjukt vad snabbt man kan dra på sig onödiga utgifter som bara står och tickar på. Idag var det dags att återigen gå igenom olika delar för att säga upp saker som är onödiga eller inte används.

Följande åtgärder vidtogs:

1. Sagt upp tidningsprenumeration på tidning som löpt som tillsvidareprenumeration efter kampanjerbjudande. Visst, tidningen är bra men inte så bra att jag vill fortsätta betala för den. Besparing: 59 kr per månad.

2. Sagt upp Storytel. Mina vänner pratade så gott om Storytel och att de lyssnade "hela tiden" på ljudböcker. Jag själv gillar ju att läsa så tänkte att jag skulle prova detta. Men nej, det var inget för mig. Jag kan inte koncentrera mig på att lyssna på böcker. Så det är nu uppsagt och jag ägnar mig fortsatt åt vanliga böcker istället. Besparing: 169 kr /mån

3. Sagt upp HBO Nordic. Samma här som punkt 1. Fick tre månader gratis. Betalat en månad men använder mest Netflix. Så HBO får stryka på foten just nu. Besparing: 79 kr/mån.

Total besparing: 307 kronor per månad eller 3684 kr per år. Inte så illa. Dock är det stora arbetet att tänka igenom och inte dra på sig sådana här kostnader från början. Dessutom gäller det att hela tiden utvärdera sina kostnader. Får jag behållning av det jag betalar för? Använder jag tjänsten? Finns det gratis alternativ som ersätter det jag idag betalar för?

lördag 3 oktober 2015

Tillgångar/skulder september 2015

September månads sammanställning är inte lika munter som vanligt. Börsen har ju gått ner en hel del vilket resulterar i ett överskott om knappa 3000 kronor. Inget att hurra över direkt men ändock plus vilket ju känns bra. Fokus framåt måste ligga på att utöka sparandekvoten en del för att nå mina långsiktiga mål inom en mer rimlig tid. Återkommer i den frågan efter lite mer analyserande vad min ekonomi skulle klara. 


Klicka för större bild