måndag 29 februari 2016

Tillgångar/skulder februari 2016


Månaderna springer iväg och det är dags att summera februari. Jag var lite orolig för ett dåligt resultat men kan vid summering konstatera att ökningen sedan föregående månad är 8306 kronor vilket jag är supernöjd med. Första månaden med höjd amortering på kolonistugelånet är det också. Känns bra att beta av det med 2000 kr per månad. Värdet i stugan bör skrivas upp en aning, men det återkommer jag om. Hade mina aktier inte varit ned idag den 29:e hade ISK passerat 100K gränsen, men icke...har väntat på det ett tag nu och snart bör det vara dags. Om inte genom ytterligare månadsavsättningar framöver. 

I diagrammet nedan kan man nu se två års sparande (då jag startade med själva diagrammet). Verkligen bra att ha det såhär svart på vitt, så att jag ser hur bra det faktiskt går! 

Klicka för större bild

måndag 22 februari 2016

Tack finanskvinnans funderingar!

Läste idag med lite sorg i hjärtat att bloggen "Finanskvinnans funderingar" läggs ner efter att ha bloggat sedan 21 februari 2007. Jag har följt bloggen sedan 2010 och verkligen lärt mig mycket om långsiktigt sparande och aktiemarknaden. Allt har sin tid, så är det, men kul ändå att bloggen ska vara kvar, speciellt för de som är i starten av sin sparresa. Önskar dig, vem du nu än är som drivit bloggen, all lycka till i framtiden! Tack!

söndag 21 februari 2016

Aktiefördelning


Fördelningen i portföljen ser ut enligt ovan för tillfället. H&M består fortsatt som en stor dominant och övriga innehav står tillsammans för ca 50 % av portföljens totala värde. Jag önskar att utöka antalet bolag på sikt, så att jag når ca 10 bolag. Detta för att om möjligt minska risken och sprida mina innehav över fler branscher.

Upplever att jag får tydligare bild av fördelningen i portföljen genom att göra diagram av det hela. Totalt värde på portföljen: 97093 kr.

lördag 20 februari 2016

Avslutat tidningsprenumeration

En stor del i att nå mina mål är att försöka hålla nere fasta kostnader. Som ett led i detta överväger jag då och då kostnader jag har som bara löper på. Nu har det blivit dags att säga upp min dagstidningsprenumeration. Jag har sedan en lång tid tillbaka enbart haft en digital variant som kostat 149 kr per månad. Dock ser jag inte längre värdet av denna tjänst. Jag har kommit på mig själv med att varje morgon öppna tidningen på surfplattan, bläddra lite snabbt igenom och sen insett att jag "läst" hela tidningen på ca 5 minuter. Otroligt mycket "gamla" nyheter och annonser jag inte känner är riktade mot mig vilket ju är tråkigt.

För övrigt så finns papperstidningen på jobbet, så det går att läsa den där om jag så önskar. 

Testar nu detta en period för att se om jag saknar tidningen. Potentiell besparing per 12-månadersperiod blir 149 x 12 = 1788 kr som jag kan lägga på t.ex. sparande. Har redan nu gått in och justerat månadssparandet med 150 kr för att säkra att dessa pengar hamnar i sparande och inte annan konsumtion. 

söndag 14 februari 2016

Småköpt under nedgången

Börsen är som vi alla vet lite turbulent just nu. Det går nedåt mycket och ibland kommer en liten rekyl uppåt. Jag har inte riktigt kunnat låta bli utan har köpt på mig lite mer i Telia, Tele2 och H&M under nedgången. Inga stora köp dock. Nackdelen nu är väl att jag inte har så mycket likvid kvar att handla för om nedgången fortsätter! Jag måste försöka sätta av lite mer att ha i en så kallad krigskassa om det kommer en krasch. Får fundera på upplägg...och återkommer!