lördag 21 december 2013

Hur presentera siffror på bloggen?

Sedan köpet av bostadsrätt har jag behövt ändra lite på hur jag beräknar mitt överskott totalt sett. Jag vet inte hur ni andra i bloggvärlden gör men jag har tänkt som så att jag nu kommer ta med alla tillgångar och alla skulder i sammanställning. Jag kommer även att ta med CSN som en skuld vilket jag ej gjort tidigare. Detta för att få en så rättvisande bild det någonsin går. Ett problem framöver kommer vara att uppskatta värdet på bostadsrätten samt kolonistugan. Jag väljer i nuläget att värdera dessa tillgångar till det pris jag köpt dem för. Detta ändras så klart med tiden men för enkelhetens skull får det bli så. Ser jag en kraftig uppgång/nedgång i priser får detta justeras.

Detta får dock konsekvensen att mitt överskott ser ut att ha minskat. Det beror främst på att jag tagit med CSN-skulden. Så egentligen är det bara mer rättvisande än tidigare. I och med amorteringar och sparande kommer beloppet förhoppningsvis öka i en bra takt. Det är också viktigt att poängtera att det största tillgångarna är låsta.

Såhär ser det i alla fall ut i dagsläget:


4 kommentarer:

 1. Gör på samma sätt. Lägenheten till samma värde som vi betalade (ligger faktiskt kvar där ungefär också så inget fel i det ändå) samt redovisa CSN. Det är ju en skuld som skall betalas och det är trevligt att ha de amorteringarna som en stärkning månad för månad även om det inte handlar om stora belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns mer rättvisande faktiskt att redovisa det på detta sätt. Varje månad kan man uppdatera sitt Excel-blad och se att amortering gör skillnad.

   Radera
 2. Funderar på att göra detsamma, sitter på bolån, ett litet csn lån och ett billån. Känner att det ger en större överblick att göra som du har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och dessutom får man en liten kick varje månad av att summera ihop och se att skulderna faktiskt minskar.

   Radera