måndag 3 mars 2014

Kommentar om Ryssland

Vi kanske alla börjar förstå varför man brukar säga att investeringar i "Rysslandsfonder" innebär en hög risk. När Ryssland nu försöker att visa sin "makt" med militära medel vänder västvärlden dem ryggen och oroligheterna skapar direkt en rekyl på det ekonomiska planet. Börsen är ner 10% och småspararna i Sverige lär få se sina fonder minska i värde idag. Hur ska man då tänka framöver? Jag ser två scenarion.

1. Rysslandskrisen förvärras.
Förtroendet för Ryssland sjunker än mer i takt med att man fortsätter på den inslagna vägen. Investeringar utifrån uteblir och börsen fortsätter nedåt. Tror man på detta scenario ska man nog avvakta innan man går in på marknaden och äger man redan fonder eller andra ryska tillgångar kanske man bör fundera över att sälja. Alternativt ligga kvar och köpa mer vartefter börsen går ner.

2. Det hela är tillfälligt
Ryssland tar sitt förnuft till fånga och världen återfår en del av förtroendet för landet. Kanske är det då läge att gå in nu när marknaden gått ner?

Personligen tror jag mer på det förstnämnda och håller mig borta från Ryssland tills jag ser hur det utvecklar sig. En maktgalen Putin lär inte vara det bästa för att skapa värde på investerat kapital.

3 kommentarer:

  1. Det kommer dröja en bra stund innan de som har Rysslandfonder kommer upp på plus igen. Det här bara början, -10% idag, -10% till i veckan osv. Så länge P är vid makten kommer ingen våga investera (möjligtvis spekulera) i Ryssland.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
  2. Är det bara jag som tänker köpläge? Klassiskt buffetstil att köpa när alla andra säljer, det är nu det är superrea på ryska börsen

    SvaraRadera