Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 29 januari 2015

Telia ligger efter på mobilsidan

Det är inte ofta som jag tar kontakt med de bolag jag äger aktier i, men i dagarna var det dags, även om kontakten endast skedde via Twitter. TeliaSonera är ett stort bolag och jag vet mycket väl att min synpunkt säkerligen inte påverkar bolagets utsikter på totalen, men det är ändå värt att notera och åtgärda för att behålla framförallt yngre mobilkunder i Sverige.

Det hela avser mobil data. För varje generation av smartphones som lanseras så ökar vårt användande av mobildata. Vi vill vara uppkopplade överallt och streamingtjänster så som SVTPlay och Netflix drar mycket datatrafik. Så, hur ser Telias erbjudande ut för deras "allt ingår-abonnemang"?

Telia komplett ser ut såhär:
- Obegränsat med samtal och SMS ingår.
- Du väljer hur mycket data per månad du vill ska ingå.
- 2 gb data kostar 299 kr per månad.
- 6 gb så kostar 399 kr per månad.

Väljer man att göra en enkel jämförelse med exempelvis Comviq så får du där samma erbjudanden till betydligt lägre kostnad...och ja, det är samma nät för 3G trafiken men Tele2:s nät för 4G.
- 2 gb för 195 kr per månad
- 6 gb för 245 kr per månad.

Även med Tele2 så kommer man undan bra mycket billigare. Där får man obegränsade samtal och SMS samt 6 gb data för 318 kronor per månad.

Så ja, Telia bör nog fundera över att höja sin datamängd i abonnemangen. Som det ser ut nu skulle jag själv aldrig välja Telia Komplett. Även om servicen är bättre hos Telia så är det inte värt så mycket mer i månaden.

8 kommentarer:

 1. Det är inte samma nät.

  Comviq är Tele-2. Tele-2 och Telia använder samma 3G-nät, men inte GSM och 4G. Halebop är den virtuella operatör som använder Telias nät.

  SvaraRadera
 2. Fast när det gäller 3G-nätet så har Telia byggt ut det på egna frekvenser ( 900 Mhz ) de senaste 2 åren. Tele 2 har alltså inte varit med på det. Så det är inte riktigt samma 3G-nät som de båda operatörerna använder sig av, men stora delar av det, absolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med kunnigt folk. Priserna var tänkt som huvudfokus i inlägget men bra med komplettering kring nätbitarna.

   Radera
  2. Telia har bättre räckvidd på sitt 3G nät på landsort. Även till havs när man är ute med segelbåt. Där ligger Tele2 mycket sämre till. Många som har Telia bara för att kunna surfa på surfplattor och datorer när de är vid sin sommarstuga.

   Radera
  3. Är Telia enda alternativet så förstår jag att man väljer det. Men bor ex man i en stad så finns det sätt att komma undan billigare.

   Radera
  4. Visst är det så. Men bor själv i Stockholm och fick byta från Tele2 till Telia pga av dålig täckning. Kundservice sa att deras "paraboler" var riktade på ett sådant sätt att de tyvärr missade många delar i stockholm. Hur det rent teknisk fungerade vet jag inte, men de har problem. Detta var för 2 år sen, så vet inte om de fixat täckningen.

   Radera
  5. Ja och så länge det är så så kan ju Telia tjäna på det hela. Å det är ju bra för oss aktieägare.

   Radera