måndag 29 maj 2017

Tillgångar och skulder maj 2017


Passar på att summera månaden som gått även om det återstår ett antal dagar. Sparandet är klart och alla fakturor är betalda, så det går bra att summera redan nu. Visst, börsen kan påverka lite på marginalen men det gör inget. 

Totalt sett har månaden varit riktigt bra. En stark ökning från föregående månad och det känns som att allt går enligt plan. Börsen har fortsatt uppåt men den senaste tiden har det varit lite trevande igen. Jag väntar ju fortfarande på min första "rejäla" nedgång...som ju bör infinna sig inom 1-2 år framåt i tid om jag får ge mig på en gissning. 

I en kommentar på föregående månads summering så ställde en läsare frågan om jag inte ska uppvärdera boendet lite. Det är en klok fråga som jag brottas en hel del med. Bostadens värde är betydligt högre än värderingen på bloggen. Jag har här i stort sett värderat den till inköpspris +15000 kronor (en ytterst blygsam uppvärdering som gjorde för ca 1 år sedan). Dock skulle jag minst få ca 1,2-1,4 miljoner om jag sålde av den idag. Hur tycker ni, hur bör man räkna? Att vara försiktig i värderingen förstår jag är klokt, men är jag onödigt försiktig? Tacksam för er input i frågan. 

Klicka för större bild

2 kommentarer:

 1. Hej Mårten. Tycker du kan uppvärdera din bostad en del. Men frågan är hur man ska se på en värdeökning. Den dagen du säljer din bostad kanske du tar hjälp av mäklare. Sen får du skatta på den vinst du gör. Dvs det är en del utgifter vid en försäljning. Sen kan vi ju plötsligt få en lågkonjunktur och då är det inte alls säkert man får ut det man tycker lägenheten är värd. Alternativt kan den bli svårare att sälja då folk blir försiktigare med sina pengar. Skulle jag uppvärdera familjens eget boende skulle jag ta till med försiktighet. Får vi sedan mer betalt när vi säljer vår lägenhet ser jag det som ett plus i kanten. Kul att fortsätta följa dig det går framåt med sparandet :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är helt upp till dig. Gör vad du själv känner känns bäst.
  I alla tider har jag värderat vår bostad till det priset vi gav när vi köpte minus amorteringen vi betalt.

  Det blir då som föregående talare skriver; en positiv överraskning om du får mer betalt när du säljer.

  Själv har jag aldrig anlitat en traditionell mäklare utan istället använt Hemverket. Deras arvode var då en tiondel av det traditionella mäklararvodet. Funkade skit bra!

  SvaraRadera