Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

fredag 29 oktober 2010

Val som påverkar ekonomin

Som jag berättat i tidigare blogginlägg så har jag ju ett arbete som inte genererar en speciellt hög inkomst. Vissa har privilegiet att arbeta med något som ger en så pass bra lön att man slipper göra val i vardagen men samtidigt kunna investera för framtiden. Visst kan känslan av avund infinna sig, men samtidigt så vet jag att jag arbetar inom ett område (vård) som verkligen intresserar mig. Sen finns det ju även karriärsvägar inom detta, så det behöver ju inte vara så att lönen står stilla de resterande 43 åren av mitt arbetsliv.

Men just nu så måste jag göra vissa val för att kunna göra investeringar. På det hela taget är det val jag redan gjort och som är ganska lätta att leva med. Det handlar om beslut som gör att jag sparar pengar, och val som kostar en del pengar. De här valen påverkar min ekonomi, både på gott och på ont:

+ På plussidan:

+ Ett bilfritt liv
Jag äger ingen bil och har heller inget körkort för del delen. En bil kostar mycket varje år i försäkring, skatt, service och drivmedel. Istället cyklar jag till och från arbetet de flesta av årets månader och åker buss när det behövs. Taxi har jag nog åkt ett 10 tal gånger i livet...varav 90% varit när man varit utomlands.

+ Grundutbud på TV:n
Att ha många TV kanaler och den senaste digitalboxen har aldrig varit min grej. Jag har 10 kanaler som ingår i hyran via kabelnätet. Bildkvalitén duger utmärkt för mina behov och jag saknar ingen kanal. Här sparar man mycket varje år - Canal + kostar ju t.ex. från 219 kronor per månad. Det är drygt 2600 kronor per år.

+ Dåliga festgener
Krogen har aldrig lockat, å tur är väl det när man sett hur mycket de tar betalt för lite alkohol.

- På minussidan:

- Boende
Jag bor ensam i en trerumslägenhet. Jag är uppväxt i hus och har under studietiden bott i enrumslägenheter på 32-37 kvadratmeter. Det är hemskt! Att prioritera ett bra boende är viktigt, även om det kostar en del. Jag tror nog detta är den lyx jag verkligen unnar mig själv mest.

- Teknikintresse
Ge mig ett reklamblad från någon av elekronikjättarna och jag glömmer allt vad sunt förnuft heter. Mobiler, TV-apparater, datorer...name it! Här går det lite slantar även om jag blivit bättre på att inte köpa den senaste mobilen hela tiden t.ex.

- Redig mat
Visst kan man leva på snabbmakaroner och spara mycket pengar. Men nja...matkontot skall vara så pass väl tilltaget att jag även kan äta kött och fisk.


Det finns säkert en hel del till man kan räkna upp, men då blir inlägget allt för långdraget. Jag tror dock det kan vara bra att fundera på vad man tycker är viktigt i livet, så som boendet i mitt fall. Då kan man lättare prioritera ner andra saker som man lika gärna kan klara sig utan. På det viset blir det även pengar över som man kan investera i aktier eller fonder. Vore intressant att höra vad ni andra prioriterar i er budget?

2 kommentarer:

  1. Bra där! Jag har inte heller några tevekanaler. De program man vill se kan man ju se gratis på play på datorn.

    SvaraRadera
  2. Ja, det blir ju mer och mer så nu också, att man kan se det mesta på nätet. Det gör jag också!

    SvaraRadera