Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

söndag 27 mars 2011

Antalet bolag

Något jag upplever som en svårighet i den här resan är att det ständigt dyker upp bolag som ser intressanta ut och som jag tror på. Man läser en analys, läser lite mer i en årsredovisning och intresset väcks till liv. Samtidigt så går min strategi ut på att ha få bolag, kanske 6 stycken. Det antalet är ju dessvärre redan uppnått. Inga planer finns i dagsläget att sälja heller då det är långsiktighet som gäller. Enda kandidaten är Nokia, men då skulle det bli en rejäl minusaffär. På sikt tror jag ju även detta bolag kan återhämta sig lite.

Samtidigt så lär man sig ju längre tid man håller på med detta. Kanske lär man revidera sin ursprungliga tanke om att bara ha 6 st bolag i portföljen. Upp till 10 kanske är mer rimligt? Hur ser ni övriga på detta med antalet bolag i portföljen?

4 kommentarer:

 1. Jag försöker inte heller ha allt för många bolag i portföljen, men tio bolag är helt okej tycker jag. Jag är för att sprida riskerna, så länge det inte blir så mycket bolag att man inte längre kan hålla koll på dem. Jag vet folk som äger runt 40 olika aktier. Då kan jag nästa tycka att det är bättre att köpa Avanza Zero, eftersom de 40 innehaven sammantagen mer eller mindre lär följa index.

  SvaraRadera
 2. Ja, sen vill man ju ha lite koll på bolagen man äger aktier i också. Men kanske ska sikta på 10.

  SvaraRadera
 3. Jag har 2 bolag sen våren 2009, Det största innehavet med 96% av portföljen är Enjoy Group(165.000st) samt Biophusia 4%(40.000 st). Om bolaget man innevesterar i uppfyller ens kriterier, är man övertygad om att pengarna inte växer bättre någon annanstans och beredd att ta den risk det innebär..

  SvaraRadera
 4. Anonym: Jag önskar jag vore lika säker som du på något enstaka bolag. Är nog lite för feg för att stoppa alla ägg i samma korg. Hoppas det slår väl ut för dig!

  SvaraRadera