Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 18 september 2012

Expert loggar ut för gott


I eftermiddags kom beskedet att offer nummer två bland hemelektronikkedjorna har fallit. Först var det OnOff som gick i konkurs och idag lämnade Expert in sin konkursansökan till tingsrätten. Beklagligt för de som mister sina arbeten men jag är inte speciellt förvånad. Branschen är känd för att ha mycket knappa marginaler och stenhård konkurrens. Det spelar liksom ingen roll hur många dyra iPhones man säljer om man inte säljer dem med en marginal. 

Expert har hamnat snett sedan flera år tillbaka. Expertkunnandet har det väl inte varit så gott om och det man varit experter på är att ligga högre i pris än sina konkurrenter. Dessutom har butikerna känts omoderna även om man försökt att satsa på stormarknader och tagit över OnOff-butiker. Kan ju bara se till mig själv. Jag valde alltid Expert sist när jag gick och "kollade" i hemelektronikbutiker, om jag ens gick in alls. 

Kvar som stora aktörer finns nu Siba (som jag tror också ligger risigt till), Elgiganten och MediaMarkt. För MediaMarkts del är detta nog helt enligt affärsplanen. Gå med förlust initialt för att ta död på en del av konkurrenterna. De har hittills lyckats tämligen väl med den strategin även om de nog inte offentligt erkänner sig inneha just det tankesättet. 

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har alltid undrat hur MediaMarkts strategi är förenligt med konkurrensverket. Finns ingen lag mot "dumping"? Kanske de dumpa inte, bara tjäna väldigt lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte konkurrensverket säger så mycket. När konkurrensen fungerar ska ju vissa aktörer åka ut ibland också. Dock blir det ju ett problem om inga nya tillkommer på sikt.

   Radera
 2. En av de stora anledningarna att Siba finns kvar är nog tack vare deras förvärv av Netonnet.

  Tack för en trevlig blogg förresten! :)

  SvaraRadera
 3. Mårten, kan du inte lägga upp lite bilder på kolonistugan. Intresserad hur du nyttjade din investering i somras. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Det kan jag visst göra! Får be om ursäkt för dåligt uppdaterad blogg den senaste tiden. Har blivit mycket studerande i och med att jag börjat skola samtidigt som jag jobbar. Men inlägg är på G å stugan kan visst komma med!

   Radera