Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 5 februari 2013

Svart dag för Tele2

Det svarta fåret på dagens börs heter utan tvekan Frank och tillhör Tele2. Bolaget presenterade under morgonen resultatet för det fjärde kvartalet och det hela mottas minst sagt med bistra miner. Resultatet var sämre än vad analytiker spått och man har tappat kunder vilket är oroväckande. Men vad beror detta på?

I Sverige tycks det finnas en del problem för Tele2 på privatsidan. Jag hör allt oftare, framförallt i Stockholmsområdet, om väldigt dålig 3G kapacitet. Ibland fungerar nätet överhuvudtaget inte verkar det som. När folk sedan klagar möts man av en som man upplever inkompetent kundservice med svar som "prova i morgon" eller att du som kund måste krångla med att ringa från olika telefoner för att "testa täckningen med olika telefoner". Sådant gör folk arga och risken är att man då byter operatör. Kanske dags att lägga några extra miljoner på utbyggnad av nätet så att kapaciteten räcker till? Det kan löna sig i längden. Man bör i samma sväng se över hur kundservice fungerar och hur bemötandet är där.

Ett annat problem jag hört om är felaktiga fakturor. Det är en skam för ett företag att inte kunna hålla reda på fakturering och att den är korrekt. Måste man som kund granska sina fakturor varje månad för att riskera att inte bli lurad är risken stor att förtroendet ganska snabbt raseras för bolaget i fråga. Även här krävs snabba åtgärder.

Det tredje området handlar om erbjudanden man levererar. Överlag tycker jag när man jämför abonnemangen med andra att prisnivån justerats uppåt en bra bit. Volymabonnemangen är jag tveksam till då dessa alltid ser ut att vara dyrare när de ställs mot andra operatörer i reklamblad etc. Det kan avskräcka några kunder som enbart går på pris. Dock en mindre del av det hela skulle jag tro. Men har man en slogan som "bästa dealen" måste man kunna leverera det också, både vad gäller pris och kvalité.

Det positiva är att man fortsatt expanderar utomlands. Det går visserligen trögt i Ryssland och vissa delar av Europa men överlag är det okej. Ordinarie utdelning föreslår bli 7:10 kronor per aktie vilket även det är lägre än förväntat.

Aktien har idag sjunkit med ca 10% vilket märks på min portföljs värde då det är största innehav. Jag behåller dock bolaget för att jag kan se en långsiktig potential för tillväxt.

2 kommentarer:

  1. En chans att öka utan att betala för mycket...det samma med Kinnevik

    SvaraRadera
  2. Har man kapital kan det vara läge ja, bra utdelning procentmässigt sett vid dessa nivåer.

    SvaraRadera