söndag 6 mars 2016

Facket ett minne blott - utträde!

Jag har nu varit inne i en period då jag kapat utgifter. Först var det Postkodlotteriet som rök och därefter tidningen. Nu kom nästa stora kliv som jag funderat på fram och tillbaka en längre period - att gå ur mitt fackförbund.

Jag har sedan jag blev färdig sjuksköterska 2009 varit med i fackförbundet Vårdförbundet och varje månad plikttroget betalat in 250-265 kronor per månad. Det är nära 20 000 kronor som jag betalat in till facket under dessa år! Helt galet när man börjar räkna på summorna! Vad har jag fått för det? En del, absolut. Men inte alls så att det motiverar den summan jag betalat in. Jag har alltid fått tala för mig själv och lägga fram mina egna argument till ökad lön. Har aldrig upplevt något stöd från facket som organisation. De känns långt bort och det känns som att de prioriterar helt fel och inte står på medlemmarnas sida i alla frågor. Ibland hör man till och med argument från facket som är desamma som arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting för fram - märkligt!

Så nu har jag gått ur. Kommer spara 265kr x 12 = 3180 kr per år på detta. Pengar jag kan avsätta till sparande istället.

De tre åtgärderna jag gjort senaste tiden genererar följande per år:

Postkodlotteriet: 1920 kr
Tidning: 1788 kr
Facket: 3180 kr

Totalt per år: 6888 kronor!

En jättestor summa för min del som jag kan spara istället. Nöjd över mina beslut!

7 kommentarer:

 1. Tänk dock på att du blir av med de försäkringar som antagligen ingick i fackavgiften. Själv ersatte jag fackets försäkring med Avanzas olycksfallsförsäkring som kostar ungefär 1500 kr/år. Det är mindre än hälften av fackavgiften jag betalade innan. Så det är helt klart värt att gå ur, men man sparar inte in riktigt hela avgiften (om man inte gillar att leva på gränsen!).

  -- Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingick ingen sådan, däremot en inkomstförsäkring. Dock känns det inte aktuellt i dagsläget. Har inte haft olycksfallsförsäkring alls hittills men bör kanske kika på det. Upplever dock det är så många om och men att det är svårt att få ut något på dem.

   Radera
  2. Då så, då blir det ju ingen försämring eftersom det ändå inte ingick. Man kan ju se sparandet som ersättning för olycksfallsförsäkring och definitivt som ersättning för inkomstförsäkring. För dig som jobbar inom vården känns inkomstförsäkring löjligt, när det redan är sådan personalbrist.

   -- Max

   Radera
  3. Ja just nu är arbetsläget mycket bra inom vården. Det kan ju ändras. Samtidigt är anställningarna tämligen säkra. Tack för påpekandet, det var en viktig eftertanke.

   Radera
 2. Bra beslut att kapa dina utgifter Mårten! Måste säga att du är en bra förebild som jobbar i rätt riktning. Själv gör jag en jämförelse av min bilförsäkring varje år. Till min förvåning har jag lyckats byta och sänka kostnaden varje år. Nu sist igår från Dina försäkringar till Icabanken. Jag betalade 2109kr sista året nu 1760kr. Har även bytt mobilabonnemang från Comviq till Fello. Besparing 600kr år med samma surf samt 2 månader till halva priset. Dock tycker jag motagningen krånglar ibland trots Telias nät. Är säker på att du kommer bli lyckligare av mindre fasta utgifter nu framöver. I övrigt tog jag en snabb vinst i Ssab. Köpte Hm för pengarna istället. Vill helst ha utdelande bolag och Ssab finns ju i industrvärden. En brist jag har är att ta snabba vinster ibland sen rusar bolag vidare :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min hemförsäkring står väl på tur att kollas upp mer noga. Betalar alldeles för mycket som det är nu misstänker jag. Men den ska förnyas i augusti och då får jag kolla över den helt enkelt. Jag kör Tele2, tycker jag kommer undan rätt bra prismässigt. Har lite mer data då jag använder telefonen som bredband i stugan på sommaren.

   Ja, snart börjar utdelningssäsongen :)

   Radera
  2. Kan rekommendera alla att kolla hemförsäkringen. Jag har haft Trygg Hansas hemförsäkring sedan studietiden. Men de senaste åren har de tokhöjt min premie, från strax över 3 000:- till 4 500:- (har varit skadefri, så det beror inte på något sådant). Efter den senaste höjningen (800:-) reagerade jag och ringde upp Trygg Hansa. De gick motvilligt med på att sänka premien med 500:-. Tog då kontakt med Folksam, som gav mig samma skydd (med 500 000 högre lösöre) till en kostnad av 3 000:-.

   Max

   Radera