Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

onsdag 23 mars 2016

Skatteåter...betalning!

Tänkte det vore skoj att logga in och se om man skulle få tillbaka något på skatten. Jag har ju sedan tidigare vetat om att jag ligger på gränsen i år för statlig inkomstskatt. Hade betalat lite extra skatt men det var uppenbarligen långt från tillräckligt. Ska betala åter 6569 kronor. En ganska rejäl summa. Anledningarna är främst:

1. Högre inkomst än tidigare. En rejäl sudd statlig skatt.
2. Inkomster från flera olika arbetsgivare. Troligen har det på totalen dragits för lite skatt per ställe relaterat till ovan.

Så kan det gå. Jag måste fördjupa mig lite i detta till nästa år och se om det går att justera före. Detta får tas från buffertkontot så att det inte påverkar mina investeringar! Första gången jag ska betala in skatt...men så kan det ju också vara. Vet ju om att det i grund och botten inte är "bra" att få skatteåterbäring heller så man lånat ut pengar till staten. Får försöka fokusera på det, haha.

6 kommentarer:

 1. låna ut pengar via skattekontot till staten har ju bättre ränta än många andra räntealternativ, ja, tills nån vänster-reporter uppmärksammade "problemet" för finansministern, och vips tas det bort från årsskiftet.

  SvaraRadera
 2. Surt att betala. Åkte på 1800 kr jag också :/ Trodde dock på att få betala tillbaka så jag betalade in 5000 kr i förskott tidigare. Så nu blir det skatteåterbäring endå :-) Köpte för övrigt HM idag för 272kr st. Hoppas på att kunna köpa flera billigare framöver :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev även några HM till idag på 268.30 :D

   Radera
  2. Ja, HM fick ju en rejäl känga i riktkurs här om dagen. Får se hur mycket det påverkar framåt. Jag tror ändå på HM på lång sikt så jag tror du gör helt rätt som ökar.

   Radera
 3. Du kan ju alltid räkna ut vilket skattetabell du tillhör och skicka det vidare till din arbetsgivare så de avsätter den skatt du ska betala. Allt står på skatteverkets sida.

  Själv gillar inte riktigt att "sno" pengar från staten genom att använda skattekontot som räntekonto men tycker inte att det är fel att göra det. Dock skumt att de inte har samma som statslåneräntan och minst noll.

  hur som hoppas jag var till hjälp :)
  //robert Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag har själv justerat upp hur mycket extraskatt som ska dras från min huvudarbetsgivare varje månad. Så jag bör nu ligga på +-0 inför nästa års deklaration.

   Radera