Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

söndag 25 mars 2012

Köpa kolonistuga?

Sedan jag flyttade hemifrån för ca 6 år sedan har jag bott i lägenhet. Från att ha bott i hus hela livet. Det är alltså inte så konstigt att man ibland längtar efter lite gräs och trädgård. Jag har länge gått och funderat på att skaffa en kolonistuga som komplement till min hyreslägenhet. Faktum är att jag mycket hellre lånar till en kolonistuga än till en bostadsrätt då det för mig skapar ett större personligt värde. Dock ej ekonomiskt.

I fredags sökte jag ett lånelöfte för att vara med om en bra stuga läggs ut till försäljning. Egentligen känns det inte bra alls att låna pengar. Dock tror jag att värdet på en kolonistuga i bra skick lär ligga relativt konstant över tid. Kanske inte ökar så mycket i värde men sjunker nog inte heller speciellt mycket om man sköter underhåller väl. Jag tycker dessutom att det känns värt det. Lånekostnaden kommer troligen hamna på mellan 1000-2000 kronor per månad om man amorterar vilket min budget klarar. Det är pengar jag absolut kan spara in på t.ex. onödiga inköp som det känns nu.

Förhoppningen är att sitta i en stuga lagom till sommaren. Kanske lite väl optimistiskt, men hoppas får man ju alltid göra.

6 kommentarer:

 1. Det tycker jag låter som en bra idé!
  Ja har själv gått i samma tankar, men i sista stund ångrat mig då jag inser att tiden inte finns till. Jag är som du uppvuxen i villa, i skärgården dessutom. Idag bor jag i bostadsrätt i staden.

  Den enda erfarenhet jag har av kolonistuga är med mitt ex som köpte en. Hon fick ge ganska mycket i ett attraktivt område men det var värt pengarna!

  Underbart att sitta på verandan en härlig sommardag och dricka kaffe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det kan bli verklighet!

   Radera
  2. Du kan väl odla lite potatis och grönsaker så du sparar en slant. Ett par bisamhällen också kanske? /PH

   Radera
 2. Jag går i samma tankar men så vitt jag förstår får man inte låna pengar till kolonistugor eftersom dessa ligger på arrenderad mark (vilket de iofs kanske inte alltid gör?). Eftersom man inte äger marken kan huset inte belånas. Men det kanske inte stämmer? (Hoppas)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta kolonistugor ligger på arrenderad mark. Det gör att man inte kan ansöka om vanliga bolån för att köpa stugan. Jag fick vända helt enkelt ta ett Blancolån för att finansiera mitt köp. Dyrare än ett bolån men jag övervägde ändå det hela och tycker det är värt pengarna. Fick ca 6% ränta på lånet.

   Så tyvärr stämmer det du säger. Tråkigt men sant. Har man tur och bor i en mindre kommun kan man dock få kolonistugor för under 100K.

   Radera
 3. Går det att köpa koloni i ett annat län än man själv bor

  SvaraRadera