Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

fredag 5 april 2013

Skifte av bolag

Idag valde jag att göra ett skifte av aktier. Detta med tanke på min långsiktiga plan. Jag valde att sälja Betsson som gått upp över 55 % sedan jag köpte dem. Jag anser att det på lång sikt ligger inbyggda risker i spelbolagen som mer eller mindre får "härja" fritt på marknaden idag. Jag tror att det kommer regleringar som kommer att påverka kursen, frågan är bara när. Jag valde istället att återgå till Industrivärden C och har nu för avsikt att behålla innehavet och öka inom industrivärden när tillfälle ges. Jag var in en kort sväng i bolaget tidigare men sålde. Dock tror jag fortsatt starkt på innehaven i industrivärdens portfölj, speciellt på lång sikt och då i jämförelse med Betsson. Industrivärden känns också som en relativt säker placering över tid vilket är lite skönt i oroliga tider.


4 kommentarer:

 1. Klokt!

  Fyller också på kassan för nya köp i Industrivärden.
  En av få prisvärda aktier för tillfället dessutom, om man som jag tittar in lite då och då hos Lundaluppen :)

  /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror på detta skifte, speciellt över längre tid. Å jag föredrar och tror mer på Industrivärdens innehav jämfört med exempelvis Investors.

   Radera
  2. Grattis till vinsten, men jag tror att du kunde ha valt en bättre dag att sälja. Det skulle förvåna mig om inte aktien står i 210-220 innan utdelningen avskiljs (inlösenaktierna inlöses). Utdelningen är på 9,7 kr per inlösenaktie.
   Betsson är ett intressant bolag med stark ledning. Pontus Lindwall är en mycket duktig styrelseordförande och tidigare VD.
   Det finns många faktorer som talar för att internetspel har en ljus framtid. Internetpenetrationen ökar i världen. Fler använder internet för att handla och det ökar acceptansen för att även använda internet till spelande.
   Betsson har gjort många bra förvärv, men har haft problem med Betsafe som ska ha förlorat en del nyckelpersonal i samband med integreringen i Betsson. NordicBet köptes til låga multiplar och nu senast köptes Automaten-märkena från Cherry till lågt pris.

   Regleringar innebär både risker och möjligheter. Du ser enbart risk i och med att du skriver att bolaget "får härja fritt". Jag utgår ifrån att du då menar att de inte måste betala för licenserna utan kan ha en större vinstmarginal på de marknader de är verksamma? Fördelen med regleringar är att internetspelbolagen får agera efter samma villkor som statliga spelbolag. Det innebär att de kan marknadsföra sig i större utsträckning i media. De kan starta offline-spelbutiker på samma sätt som ATG och marknaden kommer att belöna bolaget med en högre p/e-värdering pga att risken minskar (ja, faktiskt) och vinsterna blir mer pålitliga. På en reglerad marknad blir Betsson ett säkrare kort. Om vinsterna minskar kortsiktigt så är det inte säkert att marknaden straffar aktien för det. Långsiktigt så blir aktien säkrare.

   Radera
  3. Tack för en intressant kommentar.
   Troligen hade kanske industrivärden också gått upp tills dess så jag vet inte om det hade lönat sig att vänta. Men eventuellt.

   Jag tror inte att Betsson har mycket att vinna på en offlinemarknad. Antalet spelmissbrukare lär fortsätta öka och sätta press på politiker att göra något vilket troligen kommer innebära regleringar. På lång sikt kanske det inte påverkar allt för mycket men jag ser en risk mot mina 55% upp på några års sikt. Dock är det ren spekulation från min sida.

   Jag har varit nöjd med Betssons prestation hittills och tycker om bolaget som sådant.

   Radera