Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

onsdag 14 augusti 2013

Lönedialog

Så var det dags för årets "lönedialog". Det är dock ingen dialog inom offentlig verksamhet. Det handlar snarare om en monolog där man går in och får veta vilken löneförhöjning man ska få. Att påverka sin lön är i princip omöjligt. De som gör ett bra jobb får ett uns mer än de som inte når upp till alla mål. Således har man inte mycket för att anstränga sig, rent lönemässigt. Dock vill då i alla fall jag göra ett bra jobb och utvecklas inom det jag arbetar inom.

Jag fick en av de högsta höjningarna vilket känns bra ändå, även om summan i sig är relativt dålig. Höjningen blev 750 kronor per månad. Spannet låg mellan 300-900 kronor i månaden för yrkesgruppen på min arbetsplats.

Således har en sjuksköterska som läst i 3 år samt varit yrkesverksam i 4 år 24 450 kronor per månad i bruttolön. Ni kanske förstår att miljonen låter vänta på sig.

4 kommentarer:

 1. Trist, men du fick 2,5% löneökning vilket jag tycker är bra med tanke på inflationen, så är utgångsläget (befintlig lön)bedrövligt.
  Jag konstaterade för flera år sedan att sjuksköterskelönen aldrig aldrig kommer vara i nivå med vad man gör.
  Det finns tyvärr bara ett sätt att få upp sin lön och det är att byta jobb ofta. Då har du en lite bättre möjlighet att löneförhandla.

  Du kan, som jag gör, tjäna betydligt mer i Norge, men det kanske inte passar just dig.

  min grundlön brutto i sek är 42000/mån

  Något att tänka på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev 3,16% löneökning faktiskt. Så procentuellt är det en bra höjning.

   Jag är lite av en trygghetssökare och vill utvecklas på den arbetsplats jag är. Inte så mycket för att byta jobb ofta. Dock har tanken om Norge slagit mig. Om inte annat för att dryga ut med lite extrainkomster då och då.

   Radera
 2. Hur ser bruttolönen ut efter Ob-tillägg och annat? De flesta sköterskor jobbar ju regelbundet kvällar och helger, det ingår så att säga i jobbet. Vore därför intressant att se hur en normal månadslön snarare än siffran i anställningskontraktet ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OB-tilläggen är dåliga. På kvällar har jag 3 kronor extra per timme. Helger något mer. I snitt arbetar man 2 helger av 5 och en vanlig månad får man OB-inkomst på ca 2500 kronor. Min bruttolön hamnar på ca 26 000 kronor om jag tar min taxerade årsinkomst/12 månader.

   Jag anser att man förtjänar en skälig grundlön och sedan ska OB-tilläggen finnas där som en bonus. Vem vill annars arbeta och ta hand om folk på julafton, kvällar, och helger?

   Radera