fredag 10 januari 2014

Podcasts inom området privatekonomi och börs

Ett tips inför helgen kan vara att lyssna på några avsnitt av en Podcast. Ett radioprogram kan man säga men där du kan lyssna på programmet när du vill. Dessutom kan nästan vem som helst med en mikrofon göra en podcast vilket gör att utbudet är mycket större än att bara se till Sveriges Radio och de kommersiella radiostationerna i landet. Jag brukar använda mig av Apples Podcaster för nedladdning, prenumeration och lyssnande. Det finns dock många alternativ så kika runt lite för att hitta en favorit.

Inom området ekonomi har jag tänkt presentera några podcasts som är värda att lyssna på. Betyg ges på en skala mellan 1-10. Samtliga rubriker på programmen är länkar!

#Sparpodden  Länk!
Nordnet är först ut bland tipsen med sin Sparpodden. Eller #sparpodden som den egentligen heter. Hashtaggen finns där för att man ska kunna Twittra in frågor och synpunkter till programmet. Detta är ett smart drag då de båda programledarna Günther Mårder och Jan Dinkelspiel är flitiga twittrare. Troligen kommer idén från dem också.

Sparpodden kan man säga har haft lite svårt att hitta sin form. Det har varit mycket snack i början om att nå 10 000 lyssnare för att fortsätta. Det är dock uppnått nu vilket gör att de kommer fortsätta om Nordnet fortsätter tycka att det är värt det hela. Själva podden försöker att ha en nivå som gör att även "nybörjare" inom området hänger med. Det uppskattas även om nivån inte får bli för låg. De blandar teman på ett bra sätt och den kanske bästa delen av hela programmet brukar vara när lyssnarfrågorna besvaras. Helt klart värd att lyssna på och jag tycker att det är förhållandevis opartiskt för att komma från Nordnet, även om namnet nämns titt som tätt.

Betyg: MMMMMMMM 8/10

Börspodden

Börspodden måste sägas vara lite mer teknisk och invecklad än Sparpodden. Kanske lite mer för de som verkligen är intresserade av börs och trading än nybörjaren. Det är dock bra kvalité. Det är två daytraders som är programledare, Johan och John.

De som gillar småbolag har mycket att hämta i denna pod. Även denna pod finns att nå via twitter via @borspodden. I denna är Avanza till viss del inblandade.

Betyg: MMMMMMM 7/10

Plånboken i P1

Sveriges radios eget konsumentprogram Plånboken har börjat få några år på nacken nu och jag har lyssnat sedan starten. Det är en ganska allmän nivå utan djupare ingångar i börs och investeringar. Jag upplever ändå att man kan tillgodogöra sig vissa saker. Speciellt när experter svarar på frågor från lyssnarna. Det varvas vilken expert som deltar. Ibland är det konsumentfrågor, ibland pensionsfrågor, ibland försäkringsfrågor, ibland familje- och fastighetsrätt och ibland privatekonomiska frågor. Det ger en bredd på programmet som jag gillar.

Det som kan sägas är att vissa inslag kan bli lite väl långdragna. När de besöker någon så kan saker förklaras in i förbannelse och även upprepas vilket kan kännas lite onödigt. Som tur är kan man lätt spola framåt i ett podcastprogram.

Betyg: MMMMMM 6/10

Ekonomiekot Lördag

Ett annat program från Sveriges radio är ekonomiekot lördag. Det är ett fördjupande program om 20 minuter som sänds varje lördag. Standardupplägget brukar vara att inbjudna gäster diskuterar kring ett ämne. Det kan vara allt från bilindustri till bostadspriser. Ibland är det intressant, ibland inte. Det handlar alltså om vilka ämnesområden man är intresserad av. Jag scannar dock av det veckovis för att se om det diskuterats något spännande.

Betyg: MMMMM 5/10

Business daily

Slutligen tipsar jag om BBC:s Business Daily som kommer ut med ett nytt avsnitt VARJE DAG utom söndagar. Här är det verkligen olika teman och ibland kan det gå lång tid innan jag hittar något av intresse att lyssna på. Men vissa gånger är det riktigt bra och fördjupande inom områden man kanske inte skulle orka sätta sig in i annars. Programmen är dessutom ganska korta, ca 17-18 minuter, förutom de som omnämns "In the Balance" som är upp till 30 minuter långa.

Betyg: MMMMMM 6/10

2 kommentarer: