Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

söndag 1 februari 2015

Diagram över ekonomin

Klicka för större bild!
I samband med gårdagens sammanställning över januari så kom frågan upp kring att göra ett diagram över tid. Dels från mig själv men också i en kommentar. De "balansräkningar" som presenteras varje månad är en bra överblick just för stunden men säger väldigt lite kring utvecklingen över tid.

Ovan syns därför ett linjediagram som jag tänker ha med framöver vid varje månadsrapport. Linjerna har inga dramatiska lutningar men över tid kommer man att se att det rör på sig. Mitt sparande är ju dessutom långsiktigt så det går hand i hand. Det var ganska enkelt att få till ett diagram i Excel trots allt och det blir en klar fördel framöver.

2 kommentarer:

 1. Hej igen, det var jag som lämnade önskemålet till ditt förra inlägg.

  Snyggt diagram, det ger verkligen en bättre bild av ekonomin och jag tycker att ekonomin blir lättare att "mäta" om man har en bild att titta på.

  I min egen graf visar jag Likvida medel, eget kapital, skulder, tillgångar, aktier (aktier + fonder, alltså min börsexponering) samt soliditeten. Fler kategorier innebär egentligen bara mer jobb just när man skapar sitt diagram, jag tycker själv inte att det innebär så mycket extrajobb när man väl fyller i siffrorna varje respektive månad.

  Soliditeten visar jag på sekundäraxeln i diagrammet. Det åstadkommer man genom att lägga in de värdena i sitt diagram, högerklicka på linjen, "formatera dataserie", "Alternativ för serie" och markera "sekundäraxel". Då kan man redovisa två olika enheter i samma graf (i mitt fall SEK på den vänstra Y-axeln och % på den högra (sekundära) Y-axeln).

  En rent personlig åsikt om ditt diagram är att högerklicka på respektive linje, klicka på "formatera dataserie", välja "alternativ för brytpunkt" och klicka på alternativet "ingen" så att du får bort "plupparna" på dina linjer.

  Bra jobbat med diagrammet hur som helst, jag gillar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tips! Jag är som sagt ingen höjdare på Excel så det blir vad det blir. Men att ta bort punkterna är kanske en bra idé framöver för att lyfta fram linjerna mer, även om man då får lite svårare att se exakt månad för månad. Men det är inte heller det viktiga när det är utvecklingen över tid man vill se.

   Radera