Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

söndag 6 september 2015

Tillräckligt är bra nog?

För att kunna maximera sitt sparande krävs en hel del åtgärder och ett nytt sätt att tänka för att lyckas. Det är svårt att på en vanlig lön få så mycket kvar om man ska leva det liv som återges till oss via media. Då ska vi ha stora nya bilar, ett sprillans nytt kök, bo i villa och resa utomlands några gånger per år (gärna långt bort). Visst, några tusenlappar kan man säkert spara undan men tankesättet gör att dessa så småningom används till konsumtion istället för investeringar.

Hur "bör" man då tänka? Ja, jag har inget superbra svar men ändå lockas jag av "good enough" tänket. Vissa saker vill man kanske lägga pengar på. Är man t.ex. väldigt matintresserad kanske det är värt att lägga ut extra mycket på ett bra kök. Dock tror jag att man i många beslut bör tänka vad som är "tillräckligt" för att möta upp mina behov. Inte så att man blir dum och köper en mobiltelefon som p.g.a. ålderdom inte kommer fungera året efter, men kanske kan man köpa den "näst" nyaste modellen istället för den allra senaste? Går det att resa till medelhavet istället för Maldiverna - hur stor skillnad kommer det vara för familjen?

Har man det tänket kan man ofta spara en hel del pengar. Jag själv valde igår att köpa en ny dator. Eller ja, efter att ha analyserat vilka behov jag hade så kunde jag snabbt inse att jag kunde nöja mig med en begagnad iMac för 4000 istället för en ny för minst 10 000. Datorn kommer att hålla många år för det jag gör så det känns som en bra deal. Lite lika tror jag man ska tänka inom en rad områden när man ska köpa saker. Vad är good enough för min del? Då kommer du också spara pengar som kan gå till investeringar, det är jag övertygad om.

9 kommentarer:

 1. Väl skrivet!

  Det är lätt att man dras med av medias önsketillvaro. Att man har alla de senaste elektronikprylarna och spenderar det mesta av slantarna på saker man egentligen inte behöver.

  Som du är inne på så är det vettigt att göra en behovsanalys innan man köper något så att man verkligen får ut så mycket som möjligt av pengar man lägger ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Tror det är självklart för oss som sparar men om man står i startgroparna är det viktigt att tänka lite extra på. Krävs ju en del mod också att våga stå för att "köket från -99" duger utmärkt för de behov jag har i dagsläget.

   Radera
 2. Bra tänkt. Håller med dig när det gäller dator. Ska man inte spela dom nyaste spelen räcker en billigare dator bra. Kostade på mig en ny dator för 8000 kr sist. Detta var 3 år sedan. Brukar däremot gå lång mellan dator köpen och på så sätt blir det ekonomiskt på sikt :-) Köket går ofta att fixa lite billigt istället för att kosta på ett nytt. Vi målade om invändigt samt alla luckor målades. Nya handtag köptes även. Lite ny färg fungerar bra på det mesta som behöver snyggas till :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera
 3. Läst igenom din blogg många intressanta inlägg. Insåg först inte att du bloggat så länge. Tänkte höra vad du specialistutbildat dig till som Sjuksköterska? Jobbar du inom kommun eller landsting? Jobbar själv inom vården som Undersköterska :-) Alltid kul med andra killar som har liknande intressen då vården är så kvinnodominerande. Att du har intresse av börsen är ju också kul :-)
  Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det har blivit några år med bloggen. Jag är numera psykiatrisjuksköterska. Gick vidareutbildningen 2013-2014. Arbetar inom landsting mot slutenvårdspsykiatri.

   Ja, verkligen kul. Börsen är ett bra komplement till sjukvårdsyrket. Olika men berikande på sitt sätt. Hoppas du fortsätter följa bloggen och flika in med kommentarer!

   Radera
 4. Intressant val du gjort :-) Började inom psykiatrin jag också för några år sen. Jobbade på en avdelning där de var mest deprimerade men även manodepressiva. Men var även en tur inom slutenvård psykiatrin. Det är otroligt intressant med alla psykiska sjukdomar. Du är duktig som jobbar med det då det kan vara väldigt krävande ibland. Efter det var jag i Norge och jobbade perioder och lärde mig bland annat att jobba med respirator, hostmedicin mm. Idag jobbar jag här hemma i Sverige inom kommunens äldrevård. Ska fortsätta följa bloggen med stort intresse :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!
   Tack, betyder mycket med trogna följare som också kommenterar ibland så det blir lite tvåvägskommunikation. Går det att följa dina investeringar någonstans?

   Radera
 5. Ja det är alltid kul med intressanta diskussioner :-) Jag har ingen blogg tyvärr. Man kan säga att jag lärt mig mest om aktier sen 2012. Från 2008 sparande jag 1000kr månaden i AMF traditionell försäkring( idag värt ca120000). Samtidigt investerade jag i guldmynt varje månad till slutet av 2012.Då såldes allt guld av och jag började satsa på aktiemarknaden. Har sedan dess betalat av min bostadsrätt samt investerat på aktiemarknaden regelbundet varje månad. Idag har jag en väldigt ovanlig investerings strategi som jag tror stenhårt på. Den har fungerat otroligt bra hittils och kommer fortsätta köra på den. I övrigt Använder jag ingen belåning och håller mig borta från förhoppningsbolag. Hoppar inte in och ur börsen eftersom jag inte tror mig själv kunna se toppar och dalar. Försöker vara en defensiv investerare och ser bland annat Lundaluppen som en bra förebild om jag får välja bland bloggarna :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera