Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

söndag 27 november 2016

Fallgropar i REA-tider

Något av den största köpfesten någonsin tycks ha ägt rum i helgen som var. De svenska butikerna och webbutikerna har på allvar tagit sig an den amerikanska traditionen "Black friday" och uppenbarligen har hela grejen också omfamnats av svenskarna - om man ska tro statistiken på antal köp.

Visst kan man göra fynd på rea. Det tror jag verkligen att man kan. Men det finns väldigt många fallgropar också som det kan vara värt att påminna om...

1. Köp bara det du behöver
Låter så självklart men är svårt när man väl står i butiken och skyltarna skriker ut "Halva reapriset, endast idag!". Det bästa man kan göra för att fynda på rea är att bara köpa det man ändå hade tänkt köpa till ordinarie pris. Det kan vara en ny skjorta eller om det ändå är läge att byta ut sin mobiltelefon. Problemet är att rean ofta gör att man också köper sådant man kanske aldrig tänkt köpa eller tidigarelägger inköp av varor och byter ut fullt fungerande saker till nytt.

2. Handelns fultrick - "Nu eller aldrig"
På rea får man ofta snabbt en känsla av "Nu eller aldrig", vilket ju är precis det handeln vill åstadkomma. Rent logiskt går det dock lätt att ta hål på argumentet då samma erbjudande med största sannolikhet är tillbaka redan vid nästkommande rea - om inte i en butik så i en annan.

3. Tålamod att invänta rea
Vissa butiker kör rea mer eller mindre konstant. Några exempel är Hemtex och Jysk. På Jysk är det ofta rea varje vecka. Där ska man alltså inte köpa något överhuvudtaget till ordinarie pris...det "riktiga" priset tycks vara reapriset, som ofta återkommer. Med tålamod dyker ofta produkten man vill ha upp i ett reklamblad inom några veckor - ofta till minst 30% rabatt på ordinarie pris.

4. Glöm inte kolla övriga produkter i samma segment
Bara för att en vara är nedsatt 50% betyder det inte att produkter av annat märke eller en tidigare (ibland något enklare) modell är billigare än den som är på rea. Här gäller det att ha stenkoll på vad det är man behöver. Man kan spara mer genom att välja ett annat märke än det som är på rea...om det uppfyller de behov man har. Börjar det "fina" märkets pris komma ner i samma nivåer som de andra märkena däremot, då kan det vara läge att överväga att slå till.

5. Fortsätt jämföra trots rea
Bara för att priset är nedsatt med 40% betyder det inte att det är billigast på marknaden. En fysisk butik som sätter ned priset rejält kan fortfarande vara dyrare än en webbutik. Så här gäller det att se upp.

6. Sparargumentet
Visst, du kan spara. Men faktum är att du alltid sparar mest om du inte genomför köpet överhuvudtaget. Överväg noga!

Nåväl, har du gjort några reafynd i helgen?

5 kommentarer:

 1. Japp, köpte inget alls, billigaste alternativet

  SvaraRadera
 2. Tack för bra tips. Jag kan tänka mig att det är väldigt många som faller i fallgroparna och köper på sig en hel del som de egentligen inte behöver.
  Jag tog mig ut till affärerna i helgen på jakt efter jeans. Köpte mig ett par, men de var dessvärre inte på rea. Annars har jag hållit i pengarna.

  SvaraRadera
 3. Blev bara aktieköp. Har svårt att skiljas från mina pengar så det är sällan det blir att handla något onödigt. Man lär passa sig om man är svag för reor. Kan sluta dyrt om man köper massa trams man inte behöver. Mvh Slimis

  SvaraRadera