Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 17 februari 2011

ABB och Ratos [Rapporter]

Idag kom både ABB och Ratos med bokslut för 2010. Båda företagen går förhållandevis bra även om vissa delar inom ABB hade kunnat gått bättre. ABB har jag egentligen inte så mycket att säga om då jag inte satt mig in i rapporten ännu.Ratos däremot presenterar alltid sina rapporter på ett ypperligt sätt på deras hemsida ratos.se med en enkel video där man sammanfattar året och får en kommentar av VD Arne Karlsson. Alltid uppskattat! Ratos hade några affärer under året som bidrog till det starka resultatet på 2868 miljoner kronor för 2010. Man höjer utdelningen till 10,50 per aktie vilket är kronan över förra årets utdelning. Blir ca 1000 kronor före skatt för min del vilket känns väldigt roligt även om summan inte är den största. Har ju dock bara investerat i mindre än ett år. Får ju utdelning från de andra bolagen också (Neurovive borträknat).

Dessutom föreslås en aktiesplit 2:1. Tycker det verkar intressant och på något vis får jag för mig att marknaden höjer splittade aktier bara för att de "verkar" billiga. Så kanske inte alls är fallet men ibland känns det som om kursen klättrar lite extra bara för att det känns billigare. Kommer hur som helst att bli fortsatta investeringar i Ratos. Får se bara om det vill komma en liten dipp så att man ökar på en bra kurs.

4 kommentarer:

  1. Ja, det verkar kunna bli Ratos nästa gång det är dags för en aktieinvestering. Får väl se hur kursen utvecklas här framöver. Även H&M är intressant, men där köpte jag senast.

    SvaraRadera
  2. Jag sitter i lite samma rävsax. Från ett utdelningsperspektiv så har H&M stabilare historik. Å andra sidan ur ett riskspridningsperspektiv så är mitt H&M innehav redan större än det i Ratos i nuläget. Framtida totalavkastning är svår att sia om, men båda har ju utomordentligt fin historik.

    SvaraRadera
  3. Samma här. H&M utgör en lite större del av portföljen och det vore bra med lite mer Ratos. Där får man ju en viss riskspridning i sig självt. Förhoppningsvis kommer båda bolagen ha en ganska stabil utdelningstendens många år framöver. Utdelning tycker jag är något extra.

    SvaraRadera