Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

onsdag 22 februari 2012

Aktiespararna tappar medlemmarLäser i morgonens upplaga av Dagens Industri om att föreningen Aktiespararna tappar medlemmar. Under de senaste två åren har 7000 personer valt att lämna organisationen som nu har under 65 000 medlemmar. Som mest var medlemsantalet uppe i över 140 000. Johan Flodström som är ordförande börjar bli orolig över utvecklingen.

Jag kan inte annat än hålla med. Jag tror att organisationen fyller ett syfte. Småspararna är just små på aktiemarknaden och behöver en samlande kraft. Framför allt för att trycka på politiken för bra villkor för aktieägare. Att fortsätta motivera till direktägande i aktier är också en bra kamp som de för. Folk vet fortfarande inte fördelarna med direktägande jämfört med bankernas fondprodukter. Detta såklart på grund av att bankerna inte förordar något de inte tjänar lika mycket pengar på som fonderna. Idag är bara 15,8% av svenskarna aktieägare genom direktägande enligt artikeln i Dagens Industri. Dessutom anordnas träffar med lokala företag och liknande vilket brukar vara intressant. Det verkar dock vara lite varierande över landet beroende på hur aktiv lokalföreningen är.

Man arbetar också mot ungdomar genom Unga Aktiesparare vilket bara det är bra. Jag är själv med i Aktiespararna och Unga Aktiesparare och kommer fortsätta vara med. Tycker medlemsförmånerna är bra, bland annat deras tidning Aktiespararen. Sedan går jag på lokala aktiviteter vilket lär mig nya saker och man får diskutera aktier med andra intresserade. Men viktigast är ändå att någon arbetar för att stärka mina intressen gällande aktieägande.

4 kommentarer:

 1. Har man jobbat på Aktiespararna/UA under de senaste åren förstår man varför det går dåligt. Ledningen suger fett!

  SvaraRadera
 2. Företagspresentationer är alltid intressanta. De brukar ge lite mer insikt i olika bolag tycker jag. I alla fall i hur de bakom bolaget tänker. Dock kan jag nog tycka att tidsperspektivet blivit lite väl kortsiktigt även hos Aktiespararna med lite väl mycket fokus på kursvinnare och liknande. Det är ju naturligtvis bra att det finns för många olika smaker, men lite mer av annat skulle vara uppskattat. Den här fascinationen över att få sina medlemmar gå med i allehanda IPO i förhoppningsbolag har jag också väldigt svårt för. Såvitt jag vet pekar all historik på att man som småsparare ska undvika sådana. Varför då försöka kränga sånt på sina betalande medlemmar. Man borde få hjälp i att undvika och säga nej istället... Om banken sagt nej och om de erfarna riskkapitaliserna nekat, ja då återstår att sälja in sig hos småspararna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har också reagerat på en del reklam som följer med i Aktiespararen. Men jag kan tycka att får de in en slant till organisationen på detta så är det väl bra. Man får lita på att folk kan bilda sig en egen uppfattning om vissa bolag är värda att investera i eller inte.

   Radera