Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 16 februari 2012

Ratos höjer utdelningenSer man till helåret 2011, som Ratos idag presenterade, var det ingen vidare läsning. Resultatet är sämre än föregående år och vissa av bolagen inom Ratos verkar ha haft rejäla motgångar under året. Mycket beror också på uteblivna exitvinster från försäljningar av bolag. Aktien går ner på rapporten.

En glädjande nyhet är dock att styrelsen väljer att föreslå en höjning av utdelningen till 5,50 kronor per aktie jämfört med förra årets 5,25 kronor. Man motiverar höjningen med att man fortsätter föra en offensiv utdelningspolicy och att man ser långsiktigt på utdelningen. Målet är att över tid dela ut ca 60% av årsvinsten. I år blir den delen större men år med stora exitvinster blir andelen å andra sidan lägre. Verkar klokt enligt mig. Bra att ha en utdelning som är stabil över tid.

Ratos.se kan du se en video med sammanfattning av resultatet samt VD Arne Karlssons kommentar. För övrigt hans sista med tanke på VD-bytet.

2 kommentarer:

 1. Du leker aldrig med tanken att sälja av hela innehavet när det som nu har varit en ganska kraftig uppgång på börsen för att senare återinvestera? Det är väl ingen vågad gissning att uppgången inte kan fortsätta i oändlighet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är alldeles för svårt att veta hur marknaden ska utvecklas. Köper hellre regelbundet när värderingen är okej. Gärna mer när börsen har gått ner och mindre när börsen har gått upp mycket. Dock är även detta svårt att pricka in till fullo.

   Innehavet kommer vissa år vara lägre, andra högre. Man får lära sig leva med volatilitetsbegreppet.

   Radera