Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

onsdag 8 februari 2012

Arbeta till 75?

Statsministern har i dagarna lanserat en tanke som minst sagt skapat debatt i samhället. Överallt på gator, torg, bussar och arbetsplatser hör man helt plötsligt siffran 75 nämnas betydligt mer frekvent än tidigare. Det handlar såklart om att Reinfeldt genom sitt utspel vill skapa en debatt kring pensionerna och när det kan vara rimligt att gå i pension.

Jag kan faktiskt se rimliga saker i förslaget även om jag inte kan bedöma om just 75 år är rätt. Dock är det ju så att antalet yrkesverksamma år minskar i och med att allt fler studerar en längre period. Förr började man arbeta vid 15-18 årsåldern. Idag börjar många arbeta vid 25. Utöver detta finns det faktum att vi i framtiden och även idag har en längre genomsnittlig livslängd mot tidigare. Ska inte då pensionstiden också flyttas fram några hack när vi är friska längre? Det handlar ju till sist om samhällsekonomi. Vi arbetar färre år och lever längre, men resurserna är lika om inte mindre då färre är yrkesverksamma och fler är äldre. Alternativet är väl att höja skatterna, vilket inte heller är speciellt populärt.

För min del stärker debatten bara det faktum att det är av stor vikt att ha ett eget sparande som genererar passiva inkomster. Inget pensionssparande med dyra avgifter utan rena investeringar i t.ex. aktier eller billiga fonder. Att skapa sig en "förmögenhet" med andra ord. Olika stor beroende på förutsättningar men ett tillskott oavsett. När man sedan blir äldre kan man leva dels på passiva inkomster ihop med pensionen men även börja ta av det kapital man byggt upp. Det finns ingen större mening med att dö med stora summor på banken (såvida man inte har ett syfte med det i form av ett arv eller liknande). Så det finns stora möjligheter att leva på sparat kapital under ålderns höst. Det finns alltså möjlighet att själv vara med och påverka när man kan börja tänka på pensionen!

Sist har jag inget emot att arbeta om jag får ha ett arbeta där jag känner att jag trivs och har roligt. Men självklart måste hälsan och orken finnas kvar.

7 kommentarer:

 1. hej en fråga, när måste man senast köpa bolagens aktier för att få utdelningen? exempelvis tele2 kan man köpa den dagen innan deras utdelning och få den? och var ser man bolagens utdelningsdatum?

  kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta finns ett så kallat X-datum som avgör om du köper aktien med rätt till utdelning eller inte. Du kan hitta dessa datum här: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/borskalender

   Klicka på "kommande utdelningar".

   Radera
 2. Säkert en urdum fråga, men borde det då inte vara möjligt att köpa strax innan utdelning och sedan sälja?

  Jag såg att vissa bolag hade X-datum 2 dagar innan utdelning, eller tänker alla på det här sättet och kurserna sjunker mycket?`

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kursen brukar ju sjunka motsvarande utdelningen samma dag som man inte kan handla bolaget med rätt till utdelning.

   Radera
 3. Jag säger bara BETSSON!!! Härlig aktie :)

  SvaraRadera
 4. Insane! The goverment in Denmark wants the same thing, which I dont undestand. Alot of young people in denmark has no job, and the politicians favor the old people where most dont want to work until they turn 75 years!

  Thanks for letting me post in English, my Swedish is not that good :-)

  Best Regards
  Jonas

  SvaraRadera