Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 7 augusti 2012

Sparmål nu 20% av lönen

Ni som följer bloggen kanske läst ett inlägg i slutet av juni där jag diskuterar huruvida det skulle vara möjligt att fortsätta spara 25% av nettolönen nu när jag skaffat mig en kolonistuga som jag lånat pengar till. Jag lovade att återkomma i frågan om ev. sänkning av sparmålet och nu har jag haft tid att utvärdera lite.

Det har visat sig att 25% inte riktigt är hållbart med tanke på de utgifter som finns. Jag väljer därför att sänka sparmålet till 20% per månad av nettolönen. Målet är att detta på sikt åter ska höjas när räntan på lånet blir mindre i takt med amorteringen som sker. Samtidigt är amorteringen i sig någon form av sparande då värdet i stugan lär bestå om inget oförutsett inträffar. Dock har jag valt att än så länge inte räkna in stugans värde här på bloggen och således inte lånet på den heller ännu. För att göra detta krävs en lite bättre uträkning och uppföljning månadsvis vilket lär komma det också.

Bättre med ett realistiskt mål som går att uppnå än ett mål som man måste nagga på.

4 kommentarer:

 1. Alltid tråkigt när man måste sänka sina mål. Men som du säger, bättre att det är realistiskt än att du aldrig uppnår dit mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förhoppningen är ju att kunna öka på sikt igen.

   Radera
 2. Intäktsidan då? Är den statisk och oföränderlig?
  Du verkar ju ha intellekt nog att göra något åt den också.
  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra synpunkt. Rent lönemässigt är det svårt. Just nu har jag kommit in på en vidareutbildning som jobbet kommer stå för. Det kommer om två år när studierna är klara att ge en lönehöjning. Annars är det svårpåverkat, även om jag kan tänka mig att göra karriär inom vårdapparaten. Andra inkomstkällor ställer jag mig inte heller negativ till men har inte undersökt det närmare.

   Erbjudanden tar jag tacksamt mot!

   Radera