Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

måndag 18 mars 2013

Cyperns engångsskatt

EU och Cypern verkar ha hittat ett utmärkt sätt att skapa mer oro bland invånarna inom unionen genom förslaget att införa en engångsskatt på alla sparkonton som finns på Cypern. Folk som valt att spara sina pengar på banken ska alltså straffas genom att man tar en del av dessa pengar till staten.

Jag är mycket tveksam till den här typen av åtgärder. Okej om man höjer skatt på inkomst eller liknande men det här handlar om förtroende. Ska EU gå in i alla länder som krisar och plocka pengar från folks besparingar? Ska det inte vara tryggt att lägga sina besparingar i bankers händer utan att behöva vara orolig för att de ska tas från en?

Ytterligare ett skäl att lägga en majoritet av sitt sparande i ägande av bolag, t.ex. genom aktier. Då ansvarar jag för mina investeringar. Sen kan de väl i och för sig beskatta även detta på något sätt men har man pengarna i madrassen lär de inte växa.

Problemet nu är att folk redan tappat förtroendet på Cypern och börjat plocka ut pengar vilket bara skapar en ännu större oreda i systemet.

Sammanfattningsvis har man åter talat innan man tänkt från EU:s sida och smittoeffekter ligger runt hörnet om inte detta sköts snyggt.

2 kommentarer:

  1. Skrämmande! Nu kan det hända till oss med om det skulle bli kris här! Tycker att det minsta de kan göra är att ge folk tillbaks sina pengar, inkl ränta, när ekonomin återhämtar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så lever man efter den bankgaranti som man lagstiftat om. Garanti är ett ord man kan modifiera lite hur som helst.

      Radera