Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 14 mars 2013

Öppnar ISK

Idag lämnade jag via nätet in ansökan om att öppna ett ISK (investeringssparkonto) som ska ersätta mitt gamla depåkonto. Jag har länge gått och funderat på att flytta över mina värdepapper till ISK men än har det inte blivit av. Det största problemet blir nästa års deklaration då en flytt av värdepapper till ISK likställs med en försäljning vilket gör att allt måste deklareras. Men men, gör man det en gång så slipper man deklarationskrångel i framtiden istället så det borde gynna mig på sikt. Dessutom kanske man kan våga vara mer aktiv i sina placeringar även om fokus självklart ska ligga på långsiktigt ägande.

Än är kontot inte öppnat och tillgängligt. Jag hoppas att överflytten av aktierna sedan går lätt och smidigt. Vilka erfarenheter av övergång till ISK har ni övriga?

6 kommentarer:

 1. Flyttade alla innehav från depå till ISK januari 2012. Dags att deklarera detta snart alltså. Det var mycket smidigt, var dock på plats på banken.
  Med tanke på dina innehav med hög direktavkastning är det ju helrätt att byta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kände att det var hög tid att gå över till ISK. Låter bra att det gick smidigt, jag hoppas det går lika bra för mig.

   Radera
  2. OBS! Du behöver inte flytta allt på en gång. Bara specificera vilka innehav du vill flytta så kan du väga att skatta nu eller sen. Tex något som gått upp mycket är sannolikt bättre att ha kvar i depån. Och eventuell kvittning kan också planeras.
   /vat

   Radera
  3. Tack för tipset! Kommer nog ändå att flytta allt samtidigt för att göra det enkelt och smidigt. Tror inte det blir några större förluster av att göra på det viset.

   Radera
 2. Om du i framtiden tänker inneha utlänska papper är väl KF bättre då du får hjälp med återvinning av källskatt på utdelningar via den.
  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar ISK på grund av att jag kan rösta med mina aktier på bolagsstämmor.

   Radera