Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 28 mars 2013

Tele2 säljer den ryska delen

Efter att börsen stängde igår onsdag presenterades nyheten att Tele2 planerar för att sälja den ryska delen av verksamheten för 23,1 miljarder kronor. Affären ska redan vara så gott som klar. Samtidigt berättade man att ett inlösenprogram planeras att genomföras i omedelbar anslutning till affärens avslut. Det innebär att man som aktieägare, utöver ordinarie utdelning på 7,10 kronor per aktie, även får 28 kronor i inlösen per aktie. Det är ganska fina summor och den stora vinnaren är storägaren Kinnevik.

Strategiskt tror jag att det är ett bra val att lämna Ryssland. Då man haft svårt att få 3G licenser tycker jag att uppförsbacken varit stor. Data är det område där mycket av framtiden ligger och då måste man få tillgång till 3G och 4G licenser på bred front. Det borde vara lättare i andra delar av världen och jag ser fram mot satsningar där nu istället.

Hur kursen går under dagen återstår att se. Jag anser att det är en positiv nyhet och tror marknaden också tycker det. Rykten om nya bud finns också men dessa borde man nog främst se som just rykten i dagsläget.

Just nu är jag också väldigt nöjd över mitt val att gå över till ISK. Då slipper jag deklarera inlösen! Enkelt och smidigt.

Tele2 har knåpat ihop en guide för inlösenprogrammet som återfinns här. 

2 kommentarer:

  1. Vilken fin nyhet. Det här är roligt för oss att höra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Aktien steg på bra idag också vilket tyder på att marknaden håller med om att det var ett klokt beslut.

      Radera