lördag 23 maj 2015

Otrogen bankkund

Tänkte skriva lite och reflektera över det här med att vara "otrogen" sin huvudbank. Jag är det i allra högsta grad - och jag är ganska säker på att jag tjänar på det!

Mina banker:

Avanza - används för aktier i ISK (som är på väg att flyttas över från Nordea i skrivande stund)

Nordea - lönekonto och ett buffertkonto

ICA banken - lån på kolonistugan

SBAB - bolån och sparkonto

Jag har försökt att prata med Nordea ett flertal gånger. Dels när jag skulle köpa kolonistugan och dels när jag skulle köpa min bostadsrätt. Båda gångerna vägrade de att sänka några räntor eller erbjuda lån som åtminstone låg i närheten av konkurrenternas. Så nej, det fungerade ju inte och då valde jag annat. Hos SBAB fick jag exempelvis allt i ett bottenlån till lägre bottenränta än Nordea erbjöd som dessutom ville ha topplån trots 15% kontantinsats. Att köpa aktier i på storbank....ja, den courtageskillnaden mot nätbankerna vet ni ju om så...

I dagsläget upplever jag att det verkligen lönar sig att ha sin ekonomi uppdelad på flera aktörer. Inte är det speciellt krångligt heller faktiskt. Hur har ni andra det, har ni lyckats förhandla er till några "superrabatter" genom att samla allt i samma bank? 

5 kommentarer:

 1. Jag har alltid haft SEB som huvudbank med löneinsättning och räkningsbetalning.

  När jag tog bolån flyttade jag över allting till Skandiabanken där jag numera är helkund.

  Aktier/fonder sköts genom Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tål nog att jämföras lite. Jag har sneglat en del på ICA banken, men det känns ändå lite krångligt med bankbyten, trots att det sägs att det ska vara relativt smärtfritt.

   Radera
  2. Min erfarenhet är att bankerna alltid tycker att ett bundet pensionsparande ska ingå i diskussionen. Men det går ju inte att diskutera ett livslångt avtal som en trade mot en ettårig rabatt. Idag har jag knappt någon koppling till en så kallad storbank.

   Radera
  3. Härligt att höra! Ja, nog är det märkligt med sådana dealer allt. Jag tror dessutom att en rejäl aktieportfölj och eget sparande är bättre för pensionen än deras val.

   Radera
 2. Just det, jag glömde ICA:)
  Jag har ett ICA-mastercard (student kort).
  Får fina studenterbjudande varje vecka men har inte en krona på bankkontot hos dem:)

  SvaraRadera