lördag 4 juli 2015

Buffertkonto - hur stort bör det vara?

En fråga jag gått och funderat på ett tag är hur stort ett så kallat buffertkonto ska vara. Det första problemet är ju att det finns olika definitioner på vad ett buffertkonto ska täcka. Det andra problemet är att ens "levnadsförhållanden" måste vägas in för att få en bra balans. Inte helt enkelt med andra ord.

Vad gäller definitionen så handlar det för min del om att ha ett konto med snabb tillgång till pengarna som ska täcka akuta kostnader som uppstår i vardagen.

För mig påverkar framförallt dessa levnadsförhållanden:

- Boendeform. När man "äger" sitt boende får man räkna med vissa akuta kostnader som kan uppstå. Vitvaror som går sönder, kranar som behöver bytas, toaletter som krånglar etc. Hade man bott i villa hade denna faktor varit än högre att ha med i beräkningarna.

- Teknik som går sönder. Det kan handla om att telefonen eller datorn lägger av. Dessa prylar behöver relativt snabbt bytas ut då de utgör viktig infrastruktur i ens liv.

- Fritidshus i form av kolonin. Här kan det verkligen hända saker där pengar behövs akut. Allt från gräsklippare som lägger av till inbrott.

- Stölder av egendom. Främst t.ex. cykel eller liknande där risken inte är försumbar. Visst kanske man får ut en del på försäkringen men ofta krävs någon form av kapital för att snabbt lösa det hela.

- Ensamboende. Gör att buffertkontot bara behöver ta hänsyn till en person.

För egen del har jag landat i att ett buffertsparande med snabb tillgång till pengarna (ett extra konto med snabb access i huvudbank) bör uppgå till ca 20 000 kronor för egen del. Detta har jag i dagarna uppnått vilket känns som en trygghet. Troligen kommer jag låta överföringen om 1000 kr/mån löpa vidare. Det som blir överskjutande kan ju om inget oplanerat inträffar gå till t.ex. extraamortering på skulder eller renovering av lägenheten.

Hur gör ni med buffertkonton?

5 kommentarer:

  1. Har själv i princip inget buffert konto. Däremot har jag betalat av CSN skulden och amorterat av bostadsrätten som är värd runt 350000 kr. Har inget lån på bilen heller. Har Okq8 kort som jag kan utnyttja 15000 kr kredit om det vore panik. Det mesta pengarna som blir över av lönen satsas på svenska aktier som delar ut varje år. Om det skulle krisa kan man ju utnyttja utdelning från dom. Nackdelen är dock att de delar ut på våren :-) Men klokt av dig att ha en buffert det kan ju alltid gå åt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett kreditkort skulle såklart också kunna agera som buffert. Dock har jag en sån där löjlig rädsla för dessa kort vilket lett till att jag inte ens har ett. Aktierna och placeringarna är såklart också en form av buffert även om det tar lite längre tid att få loss dessa pengar och in på vanliga "bankkontot" vid en "kris".

      Radera
  2. Har gjort ett överslag på alla räkningar jag har. sen adderar jag bara ca tusen extra varje månad som en buffert, så har jag gjort sen jag var 20. Är 37 idag. Så bufferten fortsätter växa.

    SvaraRadera
  3. Jag bor i brf och har exakt samma summa som dig, 20 000:- på ett buffertkonto för snabb tillgång. För över 500:- per automatik, och inställt att varje gång jag drar kortet så förs 5:- över till buffertkontot. Det som blir över av lönen flyttas också till buffertkontot. När summan blivit några tusen över dom 20k som "ska" vara där så för jag över överskottet till Avanza och handlar värdepapper för dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra strategi. Det där med Xtraspar, att föra över en viss liten småsumma varje kortköp, kanske kan vara något att fundera på.

      Radera