Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 29 december 2015

Målutvärdering 2015

Det har blivit dags att summera året som gått och se hur väl jag nått mina mål för året som jag satte upp i slutet av december 2014.

Mål 1: Öka månadssparandet med 500 kronor per månad. Automatisk överföring när lönen kommer. Sammanlagt blir detta nu 3000 kronor per månad. 1000 kr av dessa går till buffertkonto som ej är medräknat här på bloggen. Det ökade sparandet om 500 kronor läggs in i ISK för kommande aktieköp.

Utfall: Uppfyllt. Målet är med råge uppnått. I takt med att året har gått har jag ökat månadssparandet och uppnår i dagsläget 4500 kronor per månad, varav 1000 kr av dessa går till buffertkontot.

Mål 2: Fortsätta amortera lån enligt tidigare lagd plan, dvs. 1000 kr/mån på bolånet, ca 300 kr/mån på CSN-lånet samt 1666 kr/mån på lånet hos ICA-banken. Eventuellt kommer jag öka amorteringen på ICA-lånet för att snabbare betala av detta då det har relativt hög ränta.

Utfall: Uppfyllt. Jag har följt amorteringsplanen och dessutom kunnat amortera 10K extra på lånet hos ICA-banken under året vilket känns bra.

Mål 3: Öka månatligt överskott till i snitt 5000 kr. (tillgångar - skulder)

Utfall: Uppfyllt. Medelökning per månad (januari - november) har varit 8872 kronor. December ser lovande ut så målet är med råge uppfyllt vilket känns väldigt roligt. Här är jag faktiskt förvånad över hur bra det gått då jag tänkte att detta skulle vara det svåraste målet att uppnå. Dock har extraarbete bidragit till extra sparande, så det har ju hjälpt till.

Mål 4: Öka mitt totala överskott (tillgångar - skulder) till över 205 000 kronor till slutet av nästa år.

Utfall: Uppfyllt. Även om december inte summerats i skrivande stund kan jag med glädje se att målet är uppfyllt. Det totala överskottet beräknas landa på strax över 250 000 kronor. Här sattes nog målet lite väl snålt.

Mål 5: Strama åt utgiftssidan.

Utfall: Inte uppfyllt. Detta mål har jag svårt att utvärdera då jag inte följt kostnaderna per månad på ett så detaljerat sätt. Dock är magkänslan att jag har ungefär lika kostnader som tidigare även om vissa åtgärder vidtagits i form av att säga upp olika tidningar, abonnemang etc. Jag bedömer dock att jag skulle kunna gör betydligt mer på detta område! Målet var dessutom luddigt formulerat vilket jag får ta till mig framåt.

Nu börjar arbetet med att sätta upp nya, realistiska, mål för år 2016. Jag återkommer i senare inlägg med dessa då jag satt ner foten. Hoppas ni också lyckats bra med era mål ni satte upp för 2015?

4 kommentarer:

 1. Har som mål att spara 100000 till slutet av dec 2016. Lyckades spara undan 12000 nu så krävs i snitt 8000 per månad kommande 11 månader. Har tänkt satsa pengarna i tre olika indexfonder men främst Nordnet superfonden Sverige då jag gillar svenska bolag.Lycka till med dina mål :-) Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt mål! Indexfonder låter ju bra, men se till å behåll och fyll på om det kommer nedgångar :). Vi befinner ju oss rätt högt upp på index för tillfället.

   Radera
 2. Hej Mårten!

  Under julhelgerna fick jag äntligen tummen ur och bestämde mig för att börja spara lite mer seriöst. Har länge funderat på det men aldrig riktigt kommit till skott. Satt och läste många bloggar under julen, bland annat din. Det är inspirerande att du lyckas så bra med den lönenivå du började med.

  Har köpt mina första fonder, satt upp ett relativt generöst (25 %) sparmål samt köpt boken av Tobias Schildfat som jag började läsa igår.

  Det ska bli spännande att se hur det går med tanke på att jag historiskt sett varit väldigt slarvig med sparande pga bristande intresse.

  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du börjat komma igång med sparandet på riktigt. Ett tips, var försiktig med Ratos som Tobias skriver mycket om. Flera av deras innehav känns inte stabila framåt, t.ex. inriktat mot olja. Ratos har ju gått riktigt dåligt sedan boken skrevs. Men klart det kan komma en vändning.

   Sätt av pengar automatiskt i början varje månad. Då är det lättare att spara. Helst till konto på t.ex. Avanza/Nordnet så att pengarna är lite mer svårtillgängliga för spontanköp.
   Lycka till!

   Radera