Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

lördag 5 december 2015

Förändringar i portföljen


Har gjort en del justeringar i portföljen den senaste tiden. Pricer är avvecklat då jag inte ser hur bolaget ska kunna växa framöver. Det går alldeles för trögt framåt. Istället har jag valt att öka i Np3-fastigheter och H&M.

Np3-fastigheter tycks vara inne på fortsatt tillväxt och man köper flera olika fastigheter. Då jag har dem på nära håll kan jag också rent konkret se hur de utvecklar och sköter om fastigheterna vilket för mig blir en trygghet även om det bara säger en liten del av bolaget som helhet. Långsiktigt case som får läggas i byrålådan men tas fram å kikas på ibland hur det går.

H&M börjar ta upp lite väl stor del i portföljen. Så efter detta köp får det nog bli en paus i H&M-köpandet. Dock ser jag ju otroligt positivt på H&M även framåt då deras tillväxt är fortsatt stark och lönsamheten tycks god. Dessutom bra utdelning vilket jag ju tycker om. Skulle en nedgång komma ska jag aldrig säga aldrig vad avser köp.

Det finns plats att ta in ytterligare bolag i portföljen. Det vore till och med bra med större diversifiering. Problemet är att jag i dagsläget har svårt att finna bolag med rimliga värderingar att gå in i. Några tips?

4 kommentarer:

 1. Vill också ha mer Hm i min portfölj :-) Svårt att säga hur jag skulle gjort i din situation. Valde själv att amortera av min bostadsrätt först. Betalade även CSN lån fast det var så låg ränta. Alla tar olika risk när dom sparar och har olika spar horisonter. För mig känns det bäst att inte riskera lånade pengar. En sektor jag håller mig helt borta ifrån är olje/tobak/spel företag då jag inte gillar dom. Fastigheter köper jag inte heller nu. Hm shb och industrivärden vill jag gärna ha mer av. Utdelande indexfonder är inte heller fel men man får tyvärr med lite företag jag annars inte skulle vilja äga. I din situation skulle jag satsa allt för högre månadsinkomst samt se till att dra ner utgifterna så du får mer pengar över varje månad. På så sätt kan du få ett rikare och friare framtida liv. Det går fort när du fått in goda vanor med sparandet. Mvh Patrick

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar! Jag ser inte att jag kan amortera av hela bostadslånet och sedan gå in i aktiemarknaden. Lånet är lite för stort för att tiden då ska vara på min sida på aktiemarknaden känner jag. Därför kör jag båda samtidigt.

  Ja, högre inkomst har jag fått med tiden, så den resan hoppas jag fortsätter. Jag tror dock en stor del ligger i att försöka se över kostnaderna ytterligare. Jag kommer aldrig bli den som spar 80% av nettoinkomsten, men kan öka från den nivå som finns idag. Tror på min strategi och har hållit den bra hittills vad gäller månadssparande.

  Den skuld som är prioriterad att få bort först är ju ICA-banken. Ett lån med på tok för hög ränta.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig - kanske för att jag är i samma situation som du - att jag inte har möjlighet att amortera hela boendelånet innan jag investerar i aktier. Jag gör en kombination av dem båda.

  Fint att du har HM som kärninnehav, det gillar jag! Hur ser du på att du investerar i amerikanska bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt!
   Jag har väl övervägt att investera i amerikanska aktier men inte riktigt kommit till skott ännu. Finns ju många fina storbolag där som skulle kunna balansera upp portföljen fint. Hur gör du?

   Radera