Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 27 juli 2010

Ekonomiska förutsättningar

För vissa kan det nog vara ganska "lätt" att tjäna ihop eller investera sig fram till en miljon svenska riksdaler. Därför tänkte jag att det nog kan vara på sin plats att redovisa min situation för att ha någon form av grund att utgå från när man läser bloggen.

Jag arbetar inom vården som sjuksköterska. Går just nu på timmar men har heltid till ett visst datum som med största sannolikhet kommer förlängas. Går så mest p.g.a. anställningsstopp. Månadslönen brutto uppgår till 22 000 kronor. Dock varierar lönen ganska kraftigt då jag vissa månader jobbar mer än 100%. Men man kan räkna på att man får ut allt från 15 000 till ungefär 25 000 kronor beroende på månad. Så lönen får man ju anse vara ganska "dålig" vilket den ju är inom vården. Kan dock inte tänka mig att byta arbete och tror att jag kan lägga undan ganska mycket redan nu.

Det som finns på den positiva sidan är att jag lever ett ganska "sparsamt" liv. Jag bor i en hyreslägenhet med en hyra på ca 4500 kronor/månad. Jag har ingen bil och inga dyra fritidsintressen utöver prylar och akvariehobbyn. De enda lån som finns är CSN-lån vilket inte belastar budgeten nämnvärt, ca 500 kronor per månad. Så på det sättet finns det förutsättningar för att kunna spara och investera ett antal kronor per kvartal. Mitt mål är som sagt att ALLTID kunna lägga undan 10% av inkomsten till aktieköp, då är inte de 500 i månadssparande i fonder inräknat. Tror det är fullt möjligt då jag sparat mer än 10% under det år jag arbetat. Gränsen bör nog höjas snart också för att motivera till att spara på ännu fler "onödiga" utgifter.

6 kommentarer:

 1. Jag är lite nyfiken på en sak... Vad ska du göra sen när du har tjänat ihop en miljon? Sätta upp ett högre mål eller använda upp pengarna?

  SvaraRadera
 2. Kul med en ny blogg i denna miljondjungel. Ska bli kul att följa dig.

  SvaraRadera
 3. Emma: Målet är att kunna känna att man har pengar så att man klarar sig. Sen finns det ju såklart drömmar om en bra bostad t.ex. Men först och främst i lärande och i trygghetsskapande syfte.

  Anonym: Kul å se att fler hittat bloggen!

  SvaraRadera
 4. Det kommer att bli intressant att följa dina investeringar och din blogg. Du verkar ha samma ekonomiska förutsättningar som jag och jag började också att blogga för en vecka sedan.

  Lycka till med dina investeringar!

  SvaraRadera
 5. Aos: Kul att du hittat hit! Ska bli intressant att följa din resa med tanke på att vi verkar ha liknande förutsättningar som sagt.

  SvaraRadera
 6. Bra blogg!

  Ett ev mina största intressen i min ungdom var akvarium, ett intresse som skall tas upp igen efter flytten till Thailand :)

  SvaraRadera