Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 6 januari 2011

Köpa inför utdelningar?

Tänkte höra med er läsare angående en sak. I en drömvärld hade man ju haft mycket mer kapital att investera. Men nu är ju verkligheten som den är. Inom någon månad börjar de bolag jag har i portföljen att rulla ut sina årliga utdelningar. Frågan är då, ska man fylla på med aktier även om man inte når en gräns där courtaget känns rimligt. Personligen vill jag helst upp till ca 10 000 kronor innan jag gör ett köp. Men nu till utdelningar blir jag fundersam. Hur gör ni? Känns som om det är en bra idé att tidigarelägga ett köp för att få vara med på utdelningen. Men det är mest en spontan känsla jag har.

Tror att jag borde kunna nå ca 7000 kronor. Men måste kolla upp lite närmare när sista datum att äga aktierna för att få utdelning är i de olika bolagen.

6 kommentarer:

 1. Köp avanza zero så får du ta del i utdelningar från de största bolagen på börsen.

  SvaraRadera
 2. Det är ju i och för sig också ett sätt att lösa det på. Men jag tror jag är mer sugen på att äga aktierna direkt. Månadssparar dock i Zero fortsatt.

  SvaraRadera
 3. Har lite samma problem, mina utdelningar är så små så de får nog ligga i depokontot och användas till kommande köp.

  För övrigt ska det bli kul att följa din blogg mot miljonen. Jag håller på med exakt samma plan och ligger cirka 30 000 kr efter dig. Får väll jämföra lite då och då för skojs skull och se om man kan ta sig ifatt. Började också investera seriöst under 2010.


  http://aktievakten.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Ja, utdelningarna jag får ska också definitivt gå till kommande köp.

  Tack! Kul att upptäcka din blogg också. Jag ska genast lägga upp en länk till den. Kommer garanterat att följa den då vi verkar ligga ganska lika till i våra resor mot miljonen.

  SvaraRadera
 5. Min rekommendation vore att inte köpa precis innan en utdelning såvida värderingen inte ser fundamentalt ordentligt billig ut TROTS att det strax är utdelning. I regel faller ju kursen lika mycket eller något mer dagarna efter. Du har då mao inte fått mer för pengarna då, då du lika gärna kunde sparat en del av likviderna och köpt samma antal aktier till lägre pris efter utdelningen. Sedan kan det ju finnas undantag, men, men så tänker jag iaf. :)

  SvaraRadera
 6. Det är ju sant. Man får kanske sikta på att köpa när kursen känns attraktiv. Sen samtidigt försöka investera regelbundet. Tack!

  SvaraRadera