Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

fredag 14 oktober 2011

Beräknar utdelning

Satt och kikade på vad jag kan tänkas få i utdelning under våren 2012. Om prognoserna håller kommer jag få en total nettoutdelning från mina innehav på lite över 5000 kronor. Mer om jag hinner med att göra fler investeringar vilket ju är målet. Tycker det känns riktigt bra. Utdelningarna är en del som gör aktiesparandet extra roligt och intressant. I alla fall långsiktigt om man återinvesterar utdelningarna på ett eller annat sätt. Min strategi är att investera hela utdelningen från samtliga innehav i ett eller något bolag som för stunden ser "billigt" ut och som i sig ökar utdelningen nästkommande år.

Något annat jag gläds åt är mitt innehav i Betsson. Gick ju in i bolaget i slutet av september på 130 kr. Nu står aktien i över 140 kronor. Nog för att det snabbt kan bära av utför igen. Men man får vara glad så länge det ser ut såhär.

4 kommentarer:

 1. Tror det är smart att jaga utdelning i dessa tider MEN när börsen vänder upp (när den nu gör det) måste du väll ändå hålla med om att det är viktigare att sitta på aktier med uppsida snarare än de med hög utdelning. I undantagsfall sammanfaller de ju men det är svårt att veta på förhand....d.v.s. när man väljer att gå in.

  //d.c

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren.
  Det beror ju lite på. Min strategi är att äga aktier över mycket lång tid, i stort sett att köpa och behålla. Dock med vissa undantag om bolaget inte presterar. Då är utdelningen en nyckel till att skapa ränta-på-ränta över tid. Dock försöker man ju att lägga sina köp i det bolag som för stunden ser ut att vara lågt värderat och kan tänkas stiga rent kursmässigt i en uppgång. Sedan så gäller det ju att fylla på med nya aktier i dippar på börsen.

  SvaraRadera
 3. OK Det har jag läst här på bloggen att det är din strategi...inget konstigt med det. Strategin tycks ändå lite långsam om jag försiktigt får antyda lite tveksamhet. Man kan säga att du och jag har ungefär samma strategi förutom dina förväntningar på utdelningens effekt. Som du skriver har du en förväntad utdelning på 5k. Det är ju inte särskilt mkt egentligen. OM man har ett innehav på en miljon kr och får 5% utdelning på det så är ju det inte mer än 50k och ca 35k efter skatt.

  Utdelningar är bra och viktiga just nu. Men om jag hittar en aktie utan utdelning med en förväntad uppsida på 30% så placerar jag hellre en miljon där än att vänta ett år på en femprocentig avkastning som ska beskattas för att ge mer utdelning som ska beskattas igen osv osv. Min poäng är att aktievinster görs på kursuppgångar och inte i vinstutdelningar.

  mvh// d.c

  SvaraRadera
 4. Dock kan ju utdelningsdelen bli stor om man köpt en aktie för låt säga 100 kronor och företaget sedan har en utdelningstillväxt. Får jag 5 kronor på de 100 från början kanske det inom en viss tidsperiod är 7-10 kronor i utdelning och då har ju min procent stigit på 100-lappen.

  Dock håller jag med dig om att kursutvecklingen självfallet är en del av att göra en aktievinst. Förhoppningsvis finns en kursutveckling samt en god utdelning i bolagen jag investerar i.

  SvaraRadera