Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 27 oktober 2011

Börslyft, ränta och Ericsson

Inatt kom beskedet att man inom EU beslutat att skriva av halva Greklands skuld och samtidigt utöka den stora  stödfonden. Marknaden svarade direkt med kraftigt stigande kurser. I skrivande stund är Stockholmsbörsen upp ca 2,8%. Blir intressant att se om det håller i sig under dagen. Frågan är också om detta kan rädda det sjunkande skeppet?

Riksbanken kom med räntebesked idag också. Reporäntan ligger orörd och räntebanan sänks. Tydliga tecken på att man tar oron på allvar och vill fortsätta stimulera ekonomin. Personligen gör det varken från eller till för min egen privatekonomi då jag inte har bostadslån. Hoppas bara att bankerna kan vara restriktiva med lån till bostäder och kräva att folk amorterar när de tar lån.

En annan intressant nyhet som kom på morgonen är att Sony köper ut Ericsson i bolaget SonyEricsson. Därmed är en era av mobiltelefontillverkning slut för Ericsson. Lite vemodigt men kanske bra för Ericsson som får fokusera på det som de egentligen är bäst på, näten. Omstruktureringen inom mobilbranschen fortsätter med andra ord. Inom loppet av några år har ganska dramatiska förändringar skett. Smartphones har kommit i och med Apples iPhone, Google skapade Android, Motorola marginaliserades och Nokia fick ingå ett samarbete med Microsoft efter att fatalt missbedömt marknaden för smartphones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar