fredag 22 mars 2013

Erfarenheter av byte till investeringssparkonto (ISK)

Källa: Riksbanken.se
För en vecka sedan ungefär bestämde jag mig för att byta från att ha mina aktier i en vanlig depå och övergå till ett investeringssparkonto (ISK) istället. Anledningarna handlar främst om att slippa deklarera försäljningar av aktier och på det viset kunna vara lite mer aktiv. På ett ISK schablonbeskattas  istället hela innehavet, oavsett upp eller nedgång i värde. Det kan vara dåligt vid nedgång men bra i uppgång så jag tror det jämnar ut sig. Dessutom kommer utdelningarna in obeskattade vilket är bra när man som jag har högutdelande bolag i portföljen. Hela utdelningen rätt in på kontot alltså, vilket så klart även det schablonbeskattas om man återinvesterar eller inte tar ut dem från ISK.

Själva övergången till ISK var inte allt för krånglig. Jag har Nordea som bank och försökte först att göra detta via internetbanken. Jag kunde öppna ett ISK men det tog stopp när jag ville föra över mina innehav från depån. Rent tekniskt räknas en flytt som försäljning och ska tas upp i deklarationen, men man behåller sina aktier utan att behöva köpa nya.

Nåväl, jag ringde istället upp Nordea och frågade hur jag skulle göra överflytten. Förvånande nog fick jag till svar att det inte går att göra i internetbanken och inte heller via telefon. Jag blev istället hänvisad till, hör och häpna, ett fysiskt bankkontor! Väl där fick jag efter en stunds köande förklara mitt ärende på nytt. Helt vana verkar personalen inte vara med att hantera frågan för det tog en bra stund för killen att hitta den rätta blanketten som jag skulle fylla i. Jag valde att ta med mig blanketten hem och fyllde i den. Relativt enkel att fylla i som tur var.

Efter att ha postat blanketten tog det 3 dagar och idag såg jag att mina innehav nu ligger under min ISK istället för depå. Så nu ska allt egentligen vara helt klart. På det hela taget var det alltså relativt smidigt även om man var tvungen att gå till sitt bankkontor. Kanske kunde önskat att man kunnat göra det via internetbanken istället, det hade varit smidigt. Nu återstår deklaration av alla innehaven nästa år.

Mer om investeringssparkonto kan du läsa på skatteverket som har en bra information om detta.

17 kommentarer:

  1. Har NordNet, öppnade ISK på webben, skickade sen ett meddelande via websidan och sen förde de över allt till ISK.

    Det bästa med ISK är att man nu inte behöver tänka på att skatta vid försäljningar. Det blir mycket lättare att ta beslut enbart baserade på värderingar (och courtage), skatt blir ingen faktor. När fallet 2011 kom tvekade jag sälja för jag hade stora vinster som då skulle beskattas. Hade ISK funnits då hade jag sålt tidigare och inte varit med i hela fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med i ditt resonemang. Att kunna bli mer aktiv men samtidigt behålla ett långsiktigt mål är planen.

      Radera
  2. Att du har Nordea och inte Avanza eller Nordnet när du ska syssla med värdepappershandel över nätet är ju inte riktigt optimalt. Även Avanza skickar över aktierna efter ett meddelande när du är inloggad... Att syssla med blanketter för något så enkelt känns rätt stenålders.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nätmäklare är visst ett alternativ i framtiden men just nu fungerar det lika väl med Nordea. Sen är jag inte direkt nöjd med Nordea som helhet heller och det är något jag också borde ta tag i.

      Radera
  3. Lägg upp dina blogganalyser på www.diforum.se. Många väntar på dig där. Bloggare, börsmäklare och ekonomiintresserade. Länka gärna inläggen till din blogg.
    Väntar med spänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åter, tack för inbjudan. Länkar vidare under länkar.

      Radera
  4. Den stora fördelen med investeringssparkontot jämfört med en vanlig aktiedepå är ju för de flesta privatpersoner att man slipper deklarera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det är en stor fördel och skälet att jag gick över.

      Radera
  5. Hej.
    Jag har också flyttat till ISK.
    Jag har lite magknip när det gäller deklaration i år 2014. Jag flyttade från aktie depå till ISK sent våren 2013. Och jag är så himla osäker på vad som kommer att hända med deklarationen nu 2014. Kommer jag skatta för hela året 2013 plus 2014. Eller bara just då jag bytte.
    När jag bytte låg jag på noll eller lite minus. Då tänkte jag att det inte blir mycket i skatt. Men nu har värde ökat mycket, så jag har ingen aning, vad jag kommer att betala nu i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer ju skatta för innehavet som fanns när du bytte. Det räknas som att sälja sitt innehav. Således borde uppgången beskattas inom ISK:n och ge lägre skatt. Så du behöver nog inte vara orolig.

      Radera
  6. Ok. Kanske vi kan göra en enkel räkning. Se om jag har förstått rätt.
    T.ex.
    100 000 kr flyttas till isk från aktie depå. Då är väl försäljning på 30% då måste jag betala 30 000 ( 100 000 * 0.3= 30 000). Vinsten låg på ca 1000 kr.
    Efter det gick det på plus med aktier ca 10 000kr med isk konto. Från sommaren fram till idag.

    Så nu i år blir väl att betala 30 000kr plus för vinsten 1000kr som blir 300kr. Totalt blir skatten på 30 300kr. Och resten av året med isk konto kommer inte med i deklarationen.

    Så tänker jag.

    SvaraRadera
  7. Glömde visst skatten på isk 10 000kr plus 100 000kr blir väl schablon skatt på 1.49.
    110 000/ 4 = 27 500.
    27 500* 1.49%= 409,75
    409,75*30%= 122.925 kr
    så skatten kommer bli på 30 000kr plus 300 plus 122.925kr
    totalt blir det 30 422.925kr

    Det blir så mycket nu i år pga byte från depå till isk plus vinsten plus schablon skatt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk på att du i vanlig depå skatter för vinst (!) och inte för hela innehavet! Köper du aktier för 80 000 och de stiger till 100 000 ska du skatta 30% på 20 000. Alltså vinsten. I ISK tas sedan en schablonskatt ut på HELA innehavet. Det blir således troligen lägre skatt för din del än du räknat på.

      Radera
  8. Aha :) Tack. Super

    SvaraRadera
  9. Varför är det en avgift på att handla fonder via ISK i Nordea? Jag sparar just nu traditionellt i fonder hos dem, men om jag köper en fond idag så betlar jag ingen avgift.

    Funderar på att gå över till ISK. Tar alla banker ut avgift vid köp av fonder till ISK?

    Vilken bank har lägst avgifter för fondköp till ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fråga som Nordea bäst kan besvara. Det låter märkligt om de tar ut en avgift på egna fonder.

      Jag köper inte fonder speciellt mycket så jag har tyvärr dålig koll på hur bankerna tar ut avgifter för detta. Det borde dock framgå av ev. prislistor, avtal etc. för ISK på respektive banks hemsida.

      Radera