lördag 30 december 2017

Målutvärdering 2017

Året har nått sitt slut och det är dags att se över de mål som sattes upp i början av året. Jag har länge haft vetskap om att några av målen troligen inte kommer att nås - men det är bra lärdomar framåt. Att sätta rimliga mål som faktiskt också går att nå. Dock ska det ju också finnas en utmaning i dem. Nåväl, såhär har det gått - mål för mål:

1. Medelöverskott per månad om 10 000 kronor
Resultat: Ej uppnått
Det genomsnittliga överskottet per månad har vid årets slut uppgått till 9572 kr per månad. Det saknas således 500 kr per månad för att nå till målet. Det är framförallt årets sista månader som dragit ner resultatet på helheten. 


2. Sätt av minst 50 % ev. löneförhöjning per månad till sparande
Resultat: Uppnått

Månadssparandet har under året ökat med minst 50 % av min löneförhöjning. 

3. Totalt överskott om 545 000 kronor vid årsskiftet.
Resultat: 
Ej uppnått
531 800 kronor landade resultatet på. En bra bit under uppsatt mål. H&Ms kursfall i slutet av året motsvarar en stor del av beloppet som saknas. En förklaring men jag är inte nöjd med att det ser ut som det gör. Målet var högt satt och nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram i år. 

4. Minska H&M:s andel av totala portföljen
Resultat: 
Uppnått
Delvis beroende av kursfallet men även genom att jag aktivt inte ökat mitt innehav mer i H&M utan koncentrerat ökning till övriga innehav. Har ökat en del i H&M också men den totala andelen är lägre vilket känns bra. Viktigt med en balanserad portfölj med god riskspridning. 

5. Börja att mer aktivt följa sparkvot/månad
Resultat: 
Ej uppnått
Detta är inte ett mål jag har prioriterat. Främst utifrån tidsaspekten och att behovet inte varit så stort. Jag har följt min sparplan och det är det viktigaste. Ett mål jag nog skrotar framåt - ev. kan jag ta upp detta om tid ges och jag tycker det känns motiverat. Nu sparar jag ungefär samma summa varje månad vilket skulle göra att måttets utfall blir ungefär detsamma månad för månad. 

Jag återkommer med mål för 2018! Jag ska tänka igenom nogsamt vilka målsättningar jag ska ha så att de blir rimliga och att jag förhoppningsvis i december nästa år kan skriva "Uppnått" på fler än jag kunde göra detta år. 

2 kommentarer:

 1. Det känns faktiskt som om du har ställt upp realistiska och höga mål jämfört med många andra som ställer upp mål som de vet att de kommer nå och sen skriver om på bloggen som att de lyckades med allt. Det är ibland bra att sikta mot stjärnorna.

  Tack för att du delar och lycka till med målen 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den fina kommentaren! Ja, mål ska vara lite utmanande, helt rätt.

   Radera