Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

tisdag 24 januari 2012

Dyrt med studentlitteratur

Vid sidan av mitt jobb så pluggar jag 50% statsvetenskap 30 hp på högskolan. Det handlar mest om att det är ett område som intresserar mig och som jag vill få lite mer kunskap inom. Dock innebär det också en kostnad. På dessa 30 hp kommer många tusenlappar att försvinna på böcker. Inom varje moment är det en tre till fyra böcker som man i stort sett måste ha för att lyckas lösa uppgifter och hemtentamina. Vissa säger säkert "låna på biblioteket". Ja, men problemet är att det oftast finns ett exemplar som är bokat sedan månader tillbaka och för månader framåt. Tur är att man kan köpa böckerna på nätet, då kommer man i alla fall undan lite billigare. Ibland har man turen att finna böckerna på blocket också, dock har det varit dåligt med det under den här kursen.

Bokförlagen måste tjäna ganska bra på böckerna. Samtidigt förstår jag på ett sätt att de måste kosta. Marknaden i ett land som Sverige för vissa typer av böcker är inte speciellt stor. Å som bekant är det svenska språket inte speciellt vida spritt i världen vilket begränsar marknaden rejält.

Man får vara glad att själva deltagandet på högskolan i alla fall är gratis. Härligt med ny kunskap som man säkert på ett eller annat sätt kommer att ha nytta av i framtiden.

Jag trodde när jag började att det skulle bli svårt att kombinera heltidsjobb med halvtidsstudier. Men det har visat sig fungera relativt bra även om det kan bli stressigt av och till. Kan tänka mig att fortsätta göra lika i höst, finns så mycket spännande att läsa.

6 kommentarer:

 1. Är du med i facket? Om så är fallet så kan det finnas ett "studiestipendium" att söka som täcker kurslitteratur. Kolla upp vad som gäller för ditt fack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag tror inte att Vårdförbundet kommer att täcka för kostnader i samband med studier i Statsvetenskap. Men kanske kan vara värt att kolla upp, tack för tipset!

   Radera
 2. Såg att du redan nämnde det i texten. Jag köpte via blocket och tradera när jag studerade. Döm av min förvåning när jag hittade studentmaterial jag behövde på tradera och bara behövde betala 1 kr :)

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, går det att hitta så är det verkligen bra. Man får hålla lite utkik inför varje ny del av kursen! Har man tur kan man spara lite pengar.

   Radera
 3. Ett tips är att hitta en student som pluggat samma sak ett år tidigare, så kan du köpa alla böcker efterhand för halva priset. Smidigt för både dig och den som vill bli av med böckerna.
  /V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också ett väldigt bra tips när det finns möjlighet till det!

   Radera