Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

onsdag 18 januari 2012

Höjd hyra

Så var det åter igen dags för det kommunala bostadsbolaget att lägga på lite extra på hyran. Som vanligt är det "underhåll, vatten och värme" som ökat i pris. Samma saker varje år. I snitt höjs hyran med 2,9% men vissa lägenheter får en högre höjning efter något slags mer eller mindre hemligt poängsystem. Det enda man egentligen vet är att man får poäng efter läge, skick och t.ex. närhet till kommunikationer. Dock är det omöjligt att granska eftersom man inte får veta på vilka parametrar man får poäng.

Hur som helst så måste de tycka att min lägenhet ska ha en högre höjning än snittet då jag får 4,49% höjning per månad. Man kan ju undra varför. Jag tror nog främst det beror på närheten till centrum och järnvägsstationen.

Så från och med den här månaden kostar min trea 4884 kronor per månad. Fortsatt ganska lågt med tanke på vad lägenheter än mer centralt kostar. Å jag väljer att prioritera boendet i form av att bo på en lite större yta. Det höjer livskvalitén enligt mitt tycke och smak.

Jag antar att hyran kommer fortsätta att höjas, och höjas och höjas för varje år som går. Naturligt på ett sätt med tanke på inflationen. Det man får hoppas är ju att löneutvecklingen hänger med, även om jag arbetar inom offentlig sektor.

8 kommentarer:

 1. Ändå galet billigt. Min bostadsrätt kostar 4200, bara i avgift (3:a, 75kvm). Jag förstår inte hur man kan få ekonomi i att hyra ut det så billigt.

  SvaraRadera
 2. Kenny Johansson19 januari 2012 18:25

  Med de uppgifter man får från inlägget och era kommentarer så kan man inte säga om någon av era LGH är billig eller dyr.

  Jag bor i en tvåa för 2500:- är det billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 2500 i boendekostnad är ju billigt enligt mig.

   Sedan beror ju såklart allt på olika faktorer. Läge, standard etc. Men jag tycker nog att min hyra är ganska okej om man jämför med andra lägenheter i samma stad. Sen önskar man väl alltid att kostnaden hade kunnat vara lägre.

   Radera
 3. Jag har faktiskt varit med om att fått min hyra sänkt.
  Detta kan förklaras genom en väldigt ekonomiskt stabil förening med mycket god ekonomi. Detta året har de dock beslutat att låta hyran ligga kvar för att sedan höja nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, föreningar kan nog sänka. Det är dock sällan man hör något kommunalt bolag prata om hyressänkningar även om det har skett det också.

   Dock har jag svårt att tro att mitt bostadsbolag kommer överväga det någon gång. Mycket miljonprogramhus som behöver sig en uppfräschning vilket lär kosta en del.

   Radera
 4. Jag har också efarenhet av bostadsrättsföreningar som sänker månadskostnaden beroende på en stabil ekonomi i föreningen.
  Att ett kommunalt bolag skulle sänka avgiften kan man nog se i stjärnorna efter=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ett bevis på att välfungerande föreningar är mer rädda om ekonomin och att hålla den i ordning? Storleken kan säkert också spela roll. En mindre förening torde ha större möjlighet att ha bättre koll på ekonomin och t.ex renoveringsbehov.

   Radera