Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 12 januari 2012

Sverkers stora strid om bankerna [Tips]

Tycker att SVT-programmet Sverkers stora strid från igår onsdag är mycket sevärt. Där diskuteras storbankerna ur olika infallsvinklar. Speciellt intressanta delar tycker jag var när storbankerna och fondbolagens förening försökte försvara fonder som går dåligt men som samtidigt har höga avgifter. Inga bra argument från deras sida överhuvudtaget. Tama försök gjordes men allt föll totalt och vem som helst inser att de lurar bankkunderna med dessa upplägg. Intressant var också att både företrädare för bankerna samt politiker fanns med i debatten.

Intressant var också när det kom till debatten kring ränta på lönekontot där Nordeas privatekonom dribblade bort sig riktigt ordentligt och där man tillslut fick rådet av henne att byta bank om man vill ha bättre villkor. Detta sägs alltså av en företrädare för en bank som ger 0.00% i ränta på lönekontot. Hon gav även rådet att flytta pengarna inom banken till konto med ränta men ville inte medge att banken tjänade pengar på att hålla 0-ränta på lönekontot! Skrämmande vilken syn man har på kunderna och hur man utnyttjar den okunskap som finns.

Mitt förtroende för storbankerna sjönk ytterligare till en ny bottennivå efter detta. Vi som kunder får inget när det går bra för bankerna men får stå och rädda dem när de är på väg omkull. Uselt. Jag kommer definitivt att fortsätta mitt sparande och investerande i aktier och i Avanza zero. Dessutom har jag ett sparkonto utanför storbankerna som ger betydligt bättre ränta än hos dem.

Hoppas att fler får upp ögonen för storbankernas beteende genom program som dessa!
Du kan se programmet genom att klicka här.

3 kommentarer:

  1. tycker det var väldigt synd att inte avanzas klas hemberg fick mer att säga i programmet än att avgifterna är för stora

    SvaraRadera
  2. jag med...det var ju tydligt att han hade något på sitt hjärta.

    SvaraRadera
  3. Håller också med i det. Han hade säkert haft betydligt mer att komma med.

    SvaraRadera