Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

fredag 26 juli 2013

Bästa sätt att bospara?

Jag har gått och funderat ett tag på att ta tag ordentligt i frågan kring bosparande. Idag bor jag i hyresrätt men siktar så småningom på att köpa en bostadsrätt. Troligen kommer jag behöva låna till detta men kontantinsatsen vill man ju gärna kunna lägga själv.

Grejen är att jag helst inte vill använda mitt aktiekapital till bostadsköp. Därför borde jag starta ett separat boendesparande i någon form. Frågan är vad som är bästa bosparandet? Överväger att månadsspara i fond.

Någon som har några bra tips?

7 kommentarer:

 1. Innan vi köpte hus hade vi också den diskussionen. Men vi kom aldrig fram till något utan pengarna sattes bara in på ett sparkonto på avanza.
  Men en en fond med lågrisk och månadsspar hade nog blivit lite senare då det var lite överläggningar om det strax innan vi hittade det huset vi köpte i våras.

  SvaraRadera
 2. "inte använda mitt aktiekapital". Du är medveten att om du lånar till en bostad och behåller aktier så har du de facto belönat din aktieportfölj? Det innebär att du har ett högre avkastningskrav på dina aktier. De måste nu öka med ytterligare ca 3% per år, annars har du gjort fel val. Räntorna på lånet äter upp din avkastning på aktierna. Så är du inte säker på at kunna tjäna räntan + skatten på aktiernas avkastning varje år gör du en förlust.


  Bara lite att tänka på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna utvecka det där. Om jag anser mig kunna förvalta min aktieportfölj så att min avkastning är högre än den bolåneränta som jag får av banken så är det snarare dumt att inte låna och låta aktieportföljen jobba åt mig.

   Mvh/XO

   Radera
  2. Korrekt. Men det är ju inte ovanligt att börsen går sämre eller rentav minus. Du måste klara avkastningen i snitt över hela den tid du tänker belåna portföljen, kanske hela livet? Hade du gjort det senaste decenniet hade du gjort en dålig affär.

   Radera
  3. Absolut, det är väl värt att beakta. Jag tror dock att mitt kapital över mycket lång tid kan jobba på bra å jag önska behålla det.

   Radera
 3. Vi gjorde så att vi började sätta av pengar på ett högräntekonto. Man kan självklart använda fler instituter om man tex vill ta lite större risk genom att tex ha en del hos Akelius. Annars funkar Hoist spar bra enlig mig.

  Vet du att bostadköp inte är aktuelt på ett tag så kan du låsa pengarna och på så sätt få högre ränta.

  I övrigt gjorde vi så att vi varje månad sparade hälften av våra "fria" tillgångar till bostad och hälften investerade vi i aktier.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det lutar åt att spara i någon typ av fond alternativt högräntekonto. Dock är ju räntan inte speciellt hög ändå i nuläget.

   Vill också hitta en bra balans mellan att fortsätta spara i aktier och starta upp ett bosparande.

   Radera