Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

lördag 27 juli 2013

SvD tar upp inlåningsräntor

I en artikel idag tar SvD upp frågan kring storbankernas dåliga inlåningsräntor. Alla de stora bankerna erbjuder dåliga villkor för inlåning men samtidigt så väljer de flesta svenskar att vara kvar hos dessa banker. Trogna kunder som bankerna tjänar mycket pengar på. Jag tror anledningarna är flera. Dels sitter det kvar en känsla av att det är krångligt att byta bank och dels tror jag att man känner sig tryggare hos en av storbankerna jämfört med en mindre aktör, insättningsgaranti eller inte.

Vi bankkunder kanske borde lägga vårt kontosparande hos andra aktörer för att på så vis pressa bankerna? Tyvärr är jag själv kund i Nordea men övervägt att byta bank vid ett flertal tillfällen. Dock dragit mig för att det känns krångligt trots löften om att det bara tar tre dagar. Jag har inte så mycket ståendes på konton dock så det är inget större problem i dagsläget, även om det hade varit bra med lite ränta på lönekontot.

Nåväl, vi får se om svenskarna byter vanor framöver och överger storbankerna. Jag tror dock vi är trygghetsnarkomaner och litar på jättarna som dock lurar oss genom snål inlåningsränta men fina marginaler på t.ex. bolån.

5 kommentarer:

 1. Jag kan bara beskriva mina tankar när jag sökte efter högre räntan på banken. Först, jag, och de flesta jag pratar med har inte en aning att det finns andra småbanker som har 5ggr högre sparränta än de stora bankerna.

  Sen var jag misstänksam mot dessa banker eftersom de finns bara på internet. De skulle kunna vara bedrägari företag allihopa. Eller det måste finnas någon hake någonstans. De var bara genom rekommendationer från finanssäjter och bloggarna som övertygade mig att det var okej att sätta pengarna på dessa banker. Till och med då gjorde jag små insättningar för att börja med för att man satt in pengar genom bankgiro som om man betalade för någonting.

  Men som kunniga investerare som vi är det dumt att inte använda sig av dessa banker som hoistspar eller GCC kapital. Den enda nackdel är fördröjning av överföringar som gör att jag har missat ett par köptillfälle jag borde har gjort. Det tar oftast bara 2 dagar för att överföra pengar till din bank, men 2 dagar till för att överföra den till Avanza eller din mäklarebank. Man måste har stand by pengarna redan hos Avanza sparkonto nordax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen beskriver det du skriver mycket bra varför folk inte vill eller vågar flytta sina pengar. Dock har jag själv provat och det fungerar ju väl.

   Som du skriver lämpar det sig nog bäst för pengar man inte kommer behöva samma dag. Snarare sparande på lång sikt där man kan planera sina uttag. Bra påpekande!

   Radera
  2. Du löser ditt problem med att både kunna ha kakan och att äta den så här: ansök om kredit kopplat på ditt Avanza konto så missar du inga möjligheter till köp när dessa tillfällen dyker upp.
   Du utnyttjar krediten i två dagar som du anger ovan, sedan har din överföring bjorts och nollställt krediten. Kostar? Tja, Avanza har tex sitt superlån där räntan är ca 2.5% per år idagsläget, vilket skulle innebära en kostnad för 2 dagars ränta på ca 0,015%. Dvs köper du för 1 miljon kronor så är din kostnad ca 150 kr - före skatt.
   Krångligt? Att överföra medel från en bank till en annan finns det säkert de som tycker är både besvärligt och jobbigt. Du verkar inte vara en av dem.

   Vad gäller diskussionen att byta bank - att öppna ett konto i en annan bank betyder ju inte att byter bank. Se det så här: om jag vanligtvis köper mat i min lokala ICA affär går jag då aldrig in och köper mat i någon annan affär? Att köpa mat i den affär som har det bästa erbjudandet eller ligger bäst till för tillfället är ju den jag tänker använda. Att öppna ett konto i en annan bank för att de har bättre erbjudande innebär ju inte nödvändigtvis att jag måste byta bort min vanliga bank. Det går utmärkt att ha flera banker, vissa av dem tar ju inte ens betalt för internetbank, kreditkort och vissa har t.o.m. kontanter på alla sina lokalkontor....
   Osäkert? Om insättningsgarantin gäller (som alla kan enkelt kan kolla upp på internet) och du uppfyller kriterierna - hur kan det vara osäkert då?
   Avslutningsvis konstaterar jag att det är väsentligt bättre att vara aktieägare i storbankerna än att vara kund i desamma. Jag vet inte vilken slutsats du drar av det men för mig är den självklar.

   Radera
  3. Alltid ett alternativ och jag tycker nog inte överföringstid är ett problem om man planerar lite.

   Självklart ska man ha fler banker om man tjänar på det. Jag själv är kund i Avanza på sidan av Nordea. Dock har jag för tillfället inga pengar där men överväger att starta bosparande där i någon form.

   Håller helt med dig angående att äga banken istället för att vara kund. Eller ja, både och kan också fungera. Bankaktier står på listan jag överväger i framtiden, utöver innehavet i SHB via Industrivärden.

   Radera
  4. Tack för påpekande om kredit. Har sett den men tänkte inte att använda det för att köpa aktier med. Ska göra det!

   Radera