Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

måndag 15 juli 2013

Slå tillbaka mot banken!

Banken SEB levererar ett kanonresultat rapporteras det idag i medier. 4,8 miljarder kronor i rörelseresultat för det andra kvartalet slutade kalaset på. Inte illa.

På Sveriges Radios eko hörde jag en reporter ställa frågan till VD Annika Falkengren hur resultatet kunde påverka bankens kunder. Kan de räkna med lägre kortavgifter eller bättre räntor nu? Svaret blev så klart undvikande från Falkengrens sida som istället valde att prata om "bättre service och nya tjänster" som det som kunderna borde vara nöjda över och ansåg att avgifterna var konkurrenskraftiga. Det är samma sak som "Nej, avgifterna ändras inte".

Jag har ett förslag för alla bankkunder som känner att man betalar en massa pengar i avgifter som bara gör att bankens vinster ökar och ökar.

Köp aktier i din bank!  

Har du valt en bank du är nöjd med (vilket är svårt då alla är så lika) så varför inte köpa aktier i banken och ta del av vinsterna som skapas? Direktavkastningen på bankens aktier i form av utdelning slår räntekontot med hästlängder och dessutom är kurserna relativt stabila över tid även om det som med de flesta aktier dippar då och då. Se det som att du då slipper kortavgift och får lite lägre ränta. Säljer du dina aktier i rätt tid i framtiden kan du också ha turen att aktierna gått upp.

I Sverige kan alla bli aktieägare. Ta chansen och ta del av de vinster som bankerna skapar istället för att stå och surt se på när andra tar dina pengar.

Tro mig, jag förstår alla de som säger "Ja, hade man pengar över så". Dock vet ni som följer bloggen att jag tror stenhårt på att i stort sett alla kan spara en del av sin inkomst med hjälp av prioriteringar och låga utgifter. Det kan ta lite tid att komma in i det tänket bara.

2 kommentarer:

  1. För att jag tror att jag har missat tåget för bankaktier :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de har ju gått bra. Dock verkar det ju vara ganska stabilt. Men ja, man kan komma in på lägre nivåer om börsen går ner och det blir oro på finansmarknaderna.

      Radera