Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

lördag 14 september 2013

Billig "hobby" - Geocaching

Bildkälla
En hobby eller ett intresse kan med lite otur skapa ganska stora hål i plånboken. Är man till exempel
intresserad av motorsport får man räkna med att lägga stora delar av sin inkomst för att hänga med och hålla sig uppdaterad. Dessutom finns alltid något bättre som lockar till ett köp.

Jag själv har inga intressen som slukar mängder av pengar. Möjligen kan man räkna min kolonistuga som ett intresse och den kostar ju en del varje månad. Aktier är jag också intresserad av men det är mer en form av sparande samtidigt som det är intressant och roligt.

Dock har jag sedan i midsomras funnit en ny och väldigt billig hobby - nämligen Geocaching. Man köper en app till telefonen för 75 kronor och får sedan tillgång till en världsomspännande skattjakt! Hela idén är 13 år gammal och går ut på att leta reda på "skatter" med hjälp av GPS. Skatterna, som består av burkar i olika storlekar, göms av användare i hela världen. I dagsläget finns 2 219 296 Geocachar av olika svårighetsgrad godkända runt om i världen! Du navigerar via koordinater fram till cachen, signerar en lista med datum och användarnamn och loggar i telefon eller dator att du funnit cachen.

Det jag upplever som mest kul är att man får upptäcka nya platser genom Geocaching. Jag hade aldrig besökt vissa ställen om det inte funnits en cache där. Är man i en stad kan man lätt ägna några timmar åt att ta cachar som finns utlagda! Du får lite information om platsen och vissa cacher är fantastiskt utformade. Så totalt sett har jag fått flera dygns underhållning för ynka 75 kronor. Självklart kan det ibland kosta att transportera sig till ställen, men passar man på när man ändå ska bort blir det ingen extra kostnad. Dessutom finns cykel. Vill man få tillgång till några fler funktioner kan man lägga 75 kronor till för att få ett "premiummedlemskap" i 3 månader. Inte heller det en hög kostnad för den mängd "underhållning" man får.

Vilken hobby är din å gräver den hål i din plånbok?

2 kommentarer:

  1. Har stött på hobbyn i olika sammanhang och billig är den inte. Snart blir du premiummedlem för 30 dollar per år. Sen köper du GPS för 3000-6000 per år. Sen skaffar du dyra ficklampor för tusentals kronor, specialutrustning i form av stegar, vadarbyxor och friluftskläder. Så småningom börjar du jaga statistik och då kostar bensinen en tusenlapp extra i månaden. Alla geocachare jag stött på i olika sammanhang lägger tusentals kronor per år på din billiga hobby.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan man låta det dra iväg om man känner för det. Dock kan man hålla kostnaderna nere. För min del duger telefonen bra som GPS. Det är ju det som är kul. Man kan själv välja hur mycket pengar man kan tänkas vilja lägga ner på "intresset" Kan dock bli dyrt om man vill det, det håller jag med dig om.

      Radera