Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

måndag 26 september 2011

Usel löneförhöjning

Idag var det dags för lönedialog på jobbet. Samtalet där man går in och får ett besked som inte på något vis går att diskutera kring. Någon dialog kan man inte tala om även om namnet "lönedialog" lovar mer. Å det var med stor besvikelse man lämnade rummet.

När man arbetar inom vården ska man minsann veta att man inte är värd mycket. Jag fick 500 kronors ökning per månad på min bruttolön om 22 000 kronor. 2,27%. Vet inte om det ens är värt det rent ekonomiskt att läsa de 3 åren på högskolan som det tar för att bli leg. sjuksköterska. Vårt fackförbund ger jag dessutom inte mycket för. De hade ju lyckats förhandla fram ett centralt avtal som innebar 0% löneökning med förhoppning om lokala förhandlingar. Där ser man hur det gick.

Nej, besvikelsen är stor. Dessutom undrar jag hur de ska få folk att vilja utbilda sig och arbeta inom vård- och omsorg? Kunskaperna värdesätts inte alls. Det kanske är dags att söka norsk legitimation och åka iväg och arbeta lite extra där. Då får man i alla fall skäligt betalt för sitt arbete.

4 kommentarer:

 1. Hej Mårten!

  Idag fick jag upp ögonen för din blog.
  Detta med anledning av att jag delar dina mål och intresse av ekonomi och investeringar. Jag har nyligen läst Tobias Schildfats bok och blev precis som du fäst vid boken.

  Nu har jag tagit saken i egna händer och börjat spara. Jag håller på att planera en aktieportfölj som ska hålla på lång sikt.

  Tips mottages gärna!
  Ha det bra så länge.
  // Christoffer

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja, visst är boken inspirerande! Dessutom börjar det nog närma sig ett bra tillfälle att börja investera på. Jag själv började ju när aktiekurserna stod relativt högt. Men men, det får man ta igen nu.

  Vilka aktier hade du i tankarna? Själv tror jag på Tele2 på sikt. Men finns säkert många fina bolag som väntar på att bli upptäckta.

  SvaraRadera
 3. Jag utgick utifrån din riskspridning när jag gjorde denna plan:

  40% Telekombolag 2x ( Alltele 30% & Tele2 10% )
  30% Investmentbolag 3x ( Ratos B 15% & Kinnevik 10% & Lundbergs 5% )
  25% Sällanköpsvaror 1x ( CDON Group 25% )
  5% Industri 1x ( Sandvik 5% )

  4000 kr / månad.

  12 000 kr att investera kvartalsvis.

  Alltele 3600 kr
  Tele2 1200 kr
  Ratos B 1800 kr
  Kinnevik 1200 kr
  Lundbergs 600 kr
  CDON Group 3000 kr
  Sandvik 600 kr

  Vad tror du om den här planen?

  SvaraRadera
 4. Hej igen!

  Tänk på att jag är amatör bara så att du inte investerar efter mig i hopp om att du följer någon expert.

  Det jag blir fundersam på är vilken mäklare du har och vilket courtage som denne tar? Det blir ju ett courtage per aktieköp. Ska du investera så pass små belopp i varje bolag varje kvartal bör du se till att courtaget är mycket lågt; dvs Avanza Mini eller liknande som tar 9 kr per affär. Minimicourtage hos vanlig bank ligger på 99 kronor/affär i de flesta fall.

  Jag hade nog investerat, som jag gör nu, en större summa i ett eller några bolag per kvartal. Men det är som sagt helt beroende på vad ens mäklare tar för courtage.

  SvaraRadera