fredag 1 april 2016

Tillgångar/skulder mars 2016

Denna månad innebär en lite annorlunda sammanställning för min del. För första gången någonsin väljer jag att höja värderingen på två av mina tillgångsslag. Det är i grund och botten en mycket försiktig värderingsökning då jag tycker att man ska vara ytterst försiktig i att uppvärdera vissa tillgångar så som bostäder/sommarhus. Det är väldigt lätt att övervärdera och det slår bara tillbaka på en själv i ett senare skede. Hur som helst så valde jag att öka värderingen på lägenheten med 15K till 900K. Lägenheter i liknande skick och i samma förening har sålts för 1,1-1,3 miljoner kronor de senaste åren, så det känns ändå tryggt. Kanske till och med en aning fegt, men jag är som sagt hellre försiktig. 

För det andra så valde jag att höja värderingen på kolonistugan som jag ägt sedan 2012. Köpte den för 225K och har idag höjt värderingen i beräkningen nedan till 250K. Stugorna i mitt område med liknande standard har sålts kring 280-300K och prisbilden ligger väldigt stabilt med en stadig men måttlig uppgång årligen. Känns också balanserat. 

Anledningen är att det känns dumt att vara "felvärderad" för lågt också, även om det i alla lägen är bättre än att övervärdera. Men nu var det hög tid att se över och justera upp marginellt. 


Beräknad ökning sedan föregående månad inkluderar dock INTE värderingshöjningarna. Så det har varit en bra månad sett till sparande och amorteringar. Är riktigt nöjd! Kommer också justera upp det mål jag satte vid årsskiftet om totalt sparat kapital vid decembers slut 2016 med de 40K jag ökade värderingarna med. Annars blir målet för lätt att uppnå. Det innebär att vid utgången av 2016 ska målet vara att ha 390 000 i beräknat överskott. Ett bra mål! 

Klicka för större bild

2 kommentarer:

  1. Håller med om att man ska vara försiktig att uppvärdera bostäder. Tycker personligen priserna skjutit i höjden de 2 sista åren. Fick min bostad till ett bra pris för 2 år sedan då det var lite renovering på den. Nu när vi fixat tror jag vi skulle dubbla pengarna tillbaka. Grannen mitt emot fick det för några månader sen. Kan bli lite sugen att sälja men man måste ju fortfarande ha nånstans att bo. Bostaden har klart gått bättre än mina aktier värdemässigt men långsiktigt borde aktierna ge mer :-) Bra jobbat med sparandet denna månad. Mvh Patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja sparandet och investeringarna är det viktiga för framtiden. Bo måste man göra och skulle jag sälja idag får jag ju köpa något annat för samma pengar i stort sett. Snart är det lite utdelningar som börjar komma in, kul!

      Radera