Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

fredag 4 november 2011

Banker i skolan? Nej tack!


Sveriges radio rapporterade i P1 morgon idag om att bankerna kanske kan få en större roll att spela i skolan. Planen är att storbankerna ska få ta plats i undervisningen av ekonomi. Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad och uppretad när jag hörde om detta. Skolan måste ta sitt ansvar i den här frågan och själv lära ut privatekonomi precis som man gör med alla andra ämnen!

För varför skulle en bank komma till en skola och informera om ekonomi om de inte trodde sig få ut något av det på sikt? Banker är INTE myndigheter som ger neutral rådgivning. Det är företag, ofta aktiebolag, med det enda målet att tjäna så mycket pengar som möjligt. I sig inget fel. Men undervisning till barn och ungdomar ska inte skötas av någon med ett egenintresse. Undervisning ska vara neutral och skötas av skolorna! Har de inte kunskaper får lärarna i samhällsämnena faktiskt läsa på lite om hur t.ex. ränta fungerar.

1 kommentar:

  1. Vad blir nästa steg: hemkunskapen sköts av McDonalds, teknik/datorundervisningen sköts av Microsoft, syslöjd sköts av H&M, träslöjd av Bauhaus/IKEA?
    För att ta Nordeas representants argument "de är inte okänt för människor att dessa företag existerar"....
    De som ens överväger detta måste vara helt tondöva med tanke på vad som händer i världen; skuldkrisen i Europa och USA, bostadsbubblor i många länder, Occupy wall street rörelsen osv, osv

    Nästa förslag lär väl bli att lagstadga att bankerna ska ha direkt beskattningsrätt över landets medborgare "för bankerna har mycket kunskaper" som de måste säkerställa att folket får del av, och det kostar ju pengar.

    SvaraRadera