Aktie- och fonder (exkl. bankkonton)

torsdag 24 november 2011

Pappersslöseri

Ibland undrar man ju över hur mycket papper som aktievärlden ger upphov till. Jag fick ju som aktieägare i Öresund hela 8 skräpaktier i HQ när de valde att dela ut HQ till aktieägarna. Värde på en tio kronor ungefär i dagsläget. Nu idag fick jag via posten erbjudande om nyemission i HQ. Ett inbetalningskort på 9 kronor var medskickat. Pengarna ska användas för rättsprocessen som komma skall om man kan finansiera den.

Jag måste bara få undra. Är reglerna rimliga när man måste skicka papper till alla aktieägare? Det borde skapas något elektroniskt när det handlar om så här små summor. Papper som tär på miljön och som går direkt till återvinning för min del då jag inte kommer engagera mig ett dugg i mina HQ aktier.

4 kommentarer:

 1. Hej Mårten! Jag går i tankar på att öka mitt innehav av HM samt välkommna Tele2 i min portfölj. Vad tycker du om kursnivåerna just nu på dessa bolag? Vid vilken kurs köpte du aktier i bolagen? Jag är även sugen på Ratos, kursen är nu under 70 kr.

  Mvh Christoffer

  SvaraRadera
 2. Hej hallå!
  Då jag har alla tre bolagen kan jag väl inte annat än rekommendera dem. Fast skämt å sido, jag tror starkt på Tele2 och troligen väntar ytterligare en extrautdelning om man får tro på vad bolaget säger och vad analytikerna tror. Vi kan nog nå en bit över 10 kronor. Som en förvaltare sa i Di.se:s börsråd idag; "Det är inte många bolag som man kan köpa där utdelningen i procent ligger högre än P/E-talet". Mycket sanning i det. Äger man bolaget på lång sikt kan utdelningen vara guld värd.

  Jag tycker själv att H&M är lockande under 200 kronor. Fortsatt högt P/E men det har å andra sidan H&M i stort sett alltid haft. Man fortsätter expandera i tillväxtländer. Å även här finns en rätt okej utdelning.

  Har man inga aktier i Ratos och tror på bolaget börjar det nog bli dags att överväga att kliva på tåget. Dock visade man ett lite sämre resultat nu i den senaste rapporten vilket nog beror på svag tillväxt i EU.

  I alla bolagen har jag köpt aktier vid olika tillfällen. Har inte suttit ner och räknat ut mina GAV på bolagen, men bör så göra så småningom.

  Blir nog ett köp snart. Vill se bara hur veckan börjar nästa vecka. Fortsätter det nedåt är det lika bra att avvakta och hoppas på bättre kurser att köpa till.

  SvaraRadera
 3. Jaha okej!
  Jag la mina kulor på ABB, HM & MTG den här månaden. Jag tror att de kommer att öka i värde.
  Enligt Börsdata har ju Tele2 en utdelning på 27 kr, jag blev förvirrad när du angav 10 kr.

  SvaraRadera
 4. Utdelningen förra gången bestod dels i en ordinarie utdelning på 6 kronor samt en extrautdelning om 21 kronor per aktie. 27 kronor är alltså inget man kan förvänta sig i år igen. Dock talas det mycket om en extrautdelning. Men jag tror vi som mest kan förvänta oss 14 kronor totalt sett.

  Långsiktigt får man ju räkna på den ordinarie utdelningen och utdelningstillväxten där.

  SvaraRadera