tisdag 29 oktober 2013

Mitt livs första budgivning

I torsdags var det dags för budgivning på den lägenhet jag hade fattat tycke på under visningen. En fint renoverad tvåa i ett ganska centralt läge och utgångspriset 795 000 kronor. Med högt huvud hade jag förberett mig och satt en gräns på max 860 000 kronor. Jag tänkte då, kanske naivt, att jag hade en bra marginal att buda med.

Det gick inte så bra kan jag ju säga. Vi var fem personer som budade och jag var först ut. Jag började på utgångspriset. Problemet uppstod då det var min tur att buda igen. Då var det senaste budet uppe på 850 000. Jag fick ge mig ganska snabbt med andra ord. Slutpriset verkar ha landat på 925 000. En ökning med 130 000 kronor.

Detta har gjort att jag måste söka vidare efter bostad. Självklart är jag medveten om att sånt här kan ta lite tid. Letandet kan vara spännande i sig. Men svårt att hänga med om priserna skenar iväg som det gjorde ovan.

Priserna anser jag ligger högt för att vara i en mellanstor svensk stad. Så man får passa sig så att man inte dras med och budar bara för att vinna. Det måste vara rimligt också.

7 kommentarer:

 1. Det är bra att du har fått erfarenhet av budgivning. Det är också bra att du inte slog till på första bästa. Det dyker upp fler fina möjligheter. Det är spännande att hålla koll och leta efter boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra erfarenhet inför kommande budgivningar. Just nu känner jag mig som en Hemnetmissbrukare som går in dagligen för att se om det tillkommit några nya objekt som matchar mina behov, haha.

   Radera
 2. Vågar man köpa bostad när det ser ut så här:
  http://dave1bs.files.wordpress.com/2011/10/bostadsbubblan.png?w=590&h=522&h=522

  Jag hyr så länge.
  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är när en nedgång eventuellt kan komma. Så länge det råder brist på bostäder och räntorna ligger kvar lär priserna ligga relativt stabilt.

   Radera
 3. Det känns som att folk överhuvudtaget inte tänker när de budar under en miljon. Här har rena ruckel drivits upp över miljonen och mot en och en halv miljon utan att någon av budgivarna tycks reflektera över vad de budar på. Man verkar kolla räntekostnaden efter skattereduktion och bjuda så högt man kan med dagens låga räntor utan att reflektera över vad huset är värt. Det tycker jag är lite bakåfram.

  SvaraRadera
 4. Hoppas du har koll på föreningens skuld också :-)

  SvaraRadera